Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

DESIGN LAB ATHENS 2012

back to all events

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ

Τεράστια Επιτυχία για το Design Lab Athens 2012!
Το Design Lab Athens 2012, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (14/5) το βράδυ με τεράστια επιτυχία. Το πιο δυναμικό Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας, εν μέσω μίας από τις δυσκολότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, κατάφερε να αποδείξει έμπρακτα ότι η δημιουργικότητα, το design και η σύγχρονη τέχνη δηλώνουν δυναμικά ‘παρών’ στην καθημερινότητά μας.

Οι επαγγελματίες εκθέτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης, κυρίως αρχιτέκτονες και διακοσμητές, τις νέες τάσεις σε υλικά, υπηρεσίες, έπιπλα και αντικείμενα design. Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου διατήρησαν την επαφή τους με τις καινοτομίες της εποχής, συζητώντας για τωρινά ή μελλοντικά projects.

Ο εξωτερικός χώρος της “Τεχνόπολις”, μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε ένα ζωντανό και διαδραστικό πάρκο σύγχρονου design και τέχνης. Αρχιτέκτονες, διακοσμητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις 2 παράλληλες εκθέσεις τέχνης, μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα έργα, κατασκευές και installations. Παράλληλα, η έκθεση '100% Γκρικ Ντιζάιν' προέβαλε καταπληκτικά δείγματα αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού, τόσο από καταξιωμένους σχεδιαστές όσο και από νέους δημιουργούς και σπουδαστές. Το κεντρικό lounge με τα ιδιαίτερα καθίσματα αποτέλεσε και πάλι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών της έκθεσης, επαγγελματιών και ιδιωτών, συντελώντας στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας χαλαρής, ζωντανής και αισιόδοξης.

Το διάστημα 12 - 14 Μαΐου 2012, η “Τεχνόπολις” υποδέχτηκε πάνω από 19.000 επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με υλικά, υπηρεσίες, έργα τέχνης, καλλιτέχνες, δημιουργούς, συναδέλφους, φίλους και περαστικούς. Τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια και το χαμόγελο των επισκεπτών κατά την έξοδό τους, αποτελούν την απόλυτη επιβράβευση για τη διοργανώτρια εταιρεία DEMAND, η οποία σε συνεργασία με την εταιρεία Επικοινωνιακού Σχεδιασμού morantis experience creators, αλλά και με μία ευρύτερη ομάδα συνεργατών, κατάφερε να προσφέρει στο κέντρο της Αθήνας ένα τριήμερο γεμάτο design, αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Επιπρόσθετα, οπωσδήποτε ανεκτίμητη υπήρξε η συνεισφορά των Χορηγών της εκδήλωσης οι οποίοι, κόντρα στο γενικότερο απαισιόδοξο κλίμα, επέλεξαν να επενδύσουν στον θεσμό του Design Lab, να τον υποστηρίξουν ενεργά και να γίνουν έτσι αναπόσπαστο τμήμα του. Σε κάθε περίπτωση, θερμές ευχαριστίες ανήκουν στην εταιρεία MIKOS, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση του Design Lab Athens ήταν ο Μεγάλος Χορηγός, καθώς και στις εταιρείες COPY EXPRESS και KALLIDOMO για τη Χορηγία τους σε υλικά και κατασκευές. Παράλληλα, η επικοινωνία του Design Lab Athens με το κοινό του θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς την καθοριστική συμβολή των Χορηγών Επικοινωνίας En Lefko 87,7, Best 92,6, MAD TV, Cozy Home, Mindradio.gr, Elculture.gr, Go-out.gr, Doctv.gr, Design-district.gr, Antivirus, Fagazine, Building Green.

 

Π Α Ρ Α Λ Λ Η Λ Ε Σ  Ε Κ Θ Ε Σ Ε Ι Σ  /  Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

Open Space Design Lab Athens 2012
Στον κεντρικό χώρο του Design Lab (μπροστά από τις δυο κύριες Αίθουσες πλαισιώνοντας το κεντρικό lounge, ακτινωτά του οποίου εκτείνονται οι εκθεσιακοί χώροι), εκτάθηκε η 1η Παράλληλη Έκθεση Υλικών και Επίπλων Εξωτερικού Χώρου «Open Space Design Lab Athens 2012», στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις που παρουσίασαν Αρχιτεκτονικά και Διακοσμητικά Υλικά για Εξωτερικούς Χώρους, Καλύψεις Αίθριων, Έπιπλα Εξωτερικού Χώρου, Φωτισμό Εξωτερικών Χώρων, Συστήματα Σκίασης, Θέρμανση- Ψύξη Εξωτερικών Χώρων, Αρχιτεκτονική Κήπων- Φυτά κοκ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ολοκληρωμένη ενημέρωση του επισκέπτη για όλο το φάσμα του σύγχρονου design.

Design Festival
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Design Lab Athens παραμένοντας πιστό στην προσπάθειά του για προβολή και ανάδειξη όλων των πτυχών και εκφάνσεων του Σύγχρονου Design, φιλοξένησε και πάλι μία σειρά από παράλληλες δραστηριότητες και εκθέσεις τέχνης, κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών, ιδιωτών και επαγγελματιών, και προσφέροντάς τους μία εναλλακτική και ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης.

Μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις εκθέσεις τέχνης, το Design Lab Athens 2012 έφερε το κοινό σε άμεση επαφή με απτά παραδείγματα επίκαιρης δημιουργικότητας, installations, γλυπτά, κατασκευές και αντικείμενα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, οι Έλληνες δημιουργοί και designers παραμένουν δυναμικοί και δραστήριοι.


Design ‘Τεχνόπολις’ 
Ο προαύλιος χώρος της ‘Τεχνόπολις’ μετατράπηκε φέτος σε έναν ξεχωριστό χώρο design! Υπό τη γενική και σχεδιαστική επιμέλεια του διακοσμητή Γιώργου Γιαννόπουλου (www.giorgosgiannopoulos.gr) και σε συνεργασία με εταιρείες υλικών και κατασκευών, δημιουργήθηκαν ειδικές κατασκευές και αντικείμενα, τα οποία έδωσαν μία διαφορετική διάσταση στην εμπειρία της επίσκεψης στο Design Lab.

Περνώντας κάτω από την εντυπωσιακή πύλη εισόδου, ο επισκέπτης έφτανε στην ειδική κατασκευή της reception, ενώ διάσπαρτα στο χώρο υπήρχαν έργα τέχνης, κατασκευές, installations, εντυπωσιακά φυτά και δημιουργίες. Στο ξεχωριστό lounge με το εντυπωσιακό bar και τα ιδιαίτερα καθίσματα και τραπέζια, ο επισκέπτης μπορούσε να χαλαρώσει, να συναντήσει φίλους και συνεργάτες, να συζητήσει φιλικά ή επαγγελματικά.


Renew it: Τίποτα δεν πάει χαμένο!
Το Design Lab Athens 2012, σε συνεργασία με νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες, διακοσμητές αλλά και κάθε άνθρωπο με φαντασία, μεράκι και όρεξη για δημιουργία, παρουσίασε φέτος την απόλυτη έκθεση αναπαλαιωμένων αντικειμένων. Καρέκλες, τραπέζια, κάδρα και άλλα αντικείμενα αναπαλαιώθηκαν και εκτέθηκαν στα πλαίσια του Design Lab Athens 2012. Τουλάχιστον το 30% του κάθε αντικειμένου διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή, έτσι ώστε να είναι εύκολα αντιληπτή στον επισκέπτη η αισθητική παρέμβαση που έγινε, αλλά και η διαφορά του πριν και του μετά.

Με την έκθεση αυτή, το Design Lab προσέφερε κίνητρα για δημιουργία, αλλά και την ευκαιρία να προβληθούν νέοι, ταλαντούχοι δημιουργοί.

Το μήνυμα της όλης δράσης, πέρα από τις οικολογικές του προεκτάσεις, ήταν η Αισιοδοξία και η Aπόδειξη ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες και την εικόνα εγκατάλειψης και παλαιότητας, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ξανά όμορφες καταστάσεις και συνθήκες, αν αξιοποιήσουμε σωστά τους πόρους μας αλλά και τη θετική μας ενέργεια και διάθεση.


Design ‘Park’: Απόλυτη Δημιουργικότητα με ανοικτή θεματολογία
Το Design Lab Athens 2012, σε συνεργασία με νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και διακοσμητές, παρουσίασε στην αυλή της ‘Τεχνόπολις’ ένα σύγχρονο πάρκο Design, προβάλλοντας δημιουργίες, έργα και installations με ελεύθερη θεματολογία.

Μετά την ανοικτή πρόσκληση της διοργάνωσης προς επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου του Design, συγκεντρώθηκαν συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες παρουσιάστηκαν μέσα από μια υπαίθρια έκθεση στους εξωτερικούς χώρους της “Τεχνόπολις”.

Σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης τέχνης, ήταν να προβληθεί το σύγχρονο ελληνικό design με κατασκευές και installations, καθώς και η δουλειά και το έργο νέων, ταλαντούχων δημιουργών και επαγγελματιών. Μέσα από την ενέργεια αυτή, καταδείχθηκε ότι το ελληνικό design παραμένει ζωντανό και εκπροσωπείται από τις πιο δημιουργικές, δραστήριες και αισιόδοξες ομάδες καλλιτεχνών και επαγγελματιών της χώρας.


100% Γκρικ Ντιζάιν: Και όμως κινείται!
Το Design Lab και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν την Ειδική Έκθεση «100% Γκρικ Ντιζάιν», μια συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του Ελληνικού Ντιζάιν ως απάντηση στο αδιέξοδο της ελληνικής κρίσης. Η Ειδική Έκθεση «100% Γκρικ Ντιζάιν» φιλοξενήθηκε στην αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ (Δ12) της ‘Τεχνόπολις’.

Στην Ειδική αυτή Έκθεση, παρουσιάστηκε η διαδρομή του Ελληνικού Ντιζάιν στο χθες, το σήμερα και το αύριο, φιλοξενώντας καταξιωμένους industrial designers, ενεργούς επαγγελματίες που καθορίζουν αυτή την περίοδο την ελληνική διάσταση του χώρου, αλλά και νέους ανερχόμενους σχεδιαστές που θα διαμορφώσουν το μέλλον και την ανάπτυξη του κλάδου.

Στην ουσία, η διαδρομή αυτή αποτυπώθηκε σε τρία στάδια:

1. Επιλεγμένα έργα καταξιωμένων Βιομηχανικών Σχεδιαστών, τα οποία έχουν παραχθεί και βγει στην αγορά. 
2. Επιλεγμένα έργα νέων Βιομηχανικών Σχεδιαστών, τα οποία, είτε έχουν παραχθεί, είτε πληρούν τις προδιαγραφές για να μπουν στην παραγωγή. 
3. Επιλεγμένα έργα σπουδαστών από Σχολές Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Η δημιουργία και λειτουργία του «100% Γκρικ Ντιζάιν», βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με την ιδρυτική διακήρυξη του Design Lab, το οποίο εξ αρχής έθεσε ως θεμελιώδη στόχο του «τη συστηματική καταγραφή και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του ελληνικού ντιζάιν». Κατά συνέπεια, η Ειδική αυτή Έκθεση στόχευσε στο να φέρει σε απ’ ευθείας επαφή τους έλληνες designers με ένα σημαντικό τμήμα των δυνητικών χρηστών των δημιουργιών τους, αλλά και να καταστεί μια πλατφόρμα αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς και σε εκπροσώπους του παραγωγικού/βιομηχανικού κλάδου, ανοίγοντας ουσιώδη θέματα συζήτησης στην προοπτική της συνεργασίας ανάμεσα στους μεν και τους δε.

Το σχεδιασμό και την επιμέλεια της Ειδικής Έκθεσης «100% Γκρικ Ντιζάιν», είχε ο Βιομηχανικός Σχεδιαστής Σωτήρης Λάζου (www.sotirislazou.com).


Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2012
To περιοδικό ‘ΔΟΜΕΣ’, στα πλαίσια του προγράμματος καταγραφής, ενθάρρυνσης και προβολής του έργου των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχει εγκαινιάσει από το 2010, παρουσίασε το ‘Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2012’ κατά τη διάρκεια του Design Lab Athens 2012. Αυτή υπήρξε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του “Πανοράματος Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2012”, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίασή του σε Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Τίρανα, Σόφια, Βελιγράδι και Βουκουρέστι μέχρι το τέλος του έτους.

Στο φετινό πρόγραμμα ‘ΔΟΜΕΣ 2012’ κατατέθηκαν 179 έργα και μελέτες αναγνωρισμένων αλλά και νέων ταλαντούχων αρχιτεκτόνων. Η κριτική επιστροπή, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, βράβευσε τα καλύτερα από τα έργα αυτά τον Ιανουάριο, σε ειδική τελετή. Οι ‘ΔΟΜΕΣ’, σε συνεργασία με το Design Lab, προσέφεραν την ευκαιρία στους βραβευθέντες αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν τα έργα τους αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία πίσω από αυτά στο κοινό σε ειδική εκδήλωση την ημέρα των εγκαινίων. Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο επιμελητής των ‘ΔΟΜΩΝ’, καθηγητής Γεώργιος Πανέτσος. 

 

Π Ρ Ο Β Ο Λ Η  E V E N T

Portals: En lefko   (Κατηγορία News), bestEl CultureMadDoc.tvAntivirusFagazineDesign DistrictDesign DistrictBuilding GreenAthens voiceEconews, Fringenet, DezineerPolytexnikaneaInewsΕπιχειρώΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΘράκηςCity of AthensCity of AthensGeotheaPulsePaloParapolitikaParapolitikaE-goSolarmarketE-goTechnopolis AthensAlexopoulos StathisForacampNewscockAce HellasBabalisTro-ma-ktikoMetamaticClickatlifeClickatlifeZouglaSavethesedatesEvia ArchitectsKesidou IlonaPc neaTwesignSarc3 N & KBalafa ValentinaArtandlifeMykosmosFoititopliktoiKerdosMigma ideask-MagazineTro-ma-ktikoKozaroMy ellinikoOrfeasAsxetosCulture NowNewstrackerTo Vima (αναφορά στο άρθρο), FrequencyPsemaLifeediteLifeediteBuildnetEntertainment (αναφορά στο άρθρο), PentaliaLarisa newBuilding Green

Περιοδικά: Περιοδικό ΔΟΜΕΣ (02/12), Περιοδικό COZYHOME (Μάρτιος 2012), Περιοδικό COZYHOME (Ιούνιος 2012)

 

Χ Ο Ρ Η Γ Ο Ι

ΕΚΘΕΤΕΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ (Δ06-ΦΟΥΡΝΟΙ)

 • ANTRAX IT 
 • BOCONCEPT 
 • CEMENT DESIGN
 • CONVEX ΑΕΒΕ
 • CREDOR E.C.B.C.
 • ERGONLIGHT ARCITECTURAL LIGHTING 
 • KANELLI SA
 • MIKOS - Β. ΜΗΚΟΣ ΑΕ
 • NOMAAD / KALOTARANIS SA
 • QUARELLA SPA
 • TEUCO GUZZINI SPA
 • TOPOS
 • ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΒΑΪΟΣ Η. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΑΕΒΕ
 • ΛΑΖΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
 • Ν. ΠΑΤΗΡΗΣ ΑΕΕ
 • ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ (Δ07)

 • AKZO NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ ΑΕ 
 • BAKLATSIDIS BROS
 • FLOROSGROUP
 • MARKILUX – DRAPILUX – SWELA 
 • NOVAMIX - ΔΟΜΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ SQUARE DESIGN 
 • MOVINORD HELLAS 
 • SCHMITZ-WERKE GMBH + CO. KG 
 • VIOMAL SA
 • ZIRAS
 • ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Δ. ΑΕ
 • ΑΦΟΙ ΤΡΟΚΟΥΔΗ ELTOP ABEE 
 • Σ. ΜΠΕΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
 • ΣΑΧΠΑΖΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ (Δ10)

 • ACE HELLAS ΑΕ
 • ALUK ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΑΕ
 • COPY EXPRESS
 • COZYHOME 
 • DOMOGROUP 
 • KALLIDOMO
 • SIGMA COATINGS  
 • WWW.DECO-PLUS.GR  
 • ΠΕΤΡΩΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
 • ΣΟΦΙΚΙΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΕΠΕ
 • ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ (Δ12)- 100% ΓΚΡΙΚ ΝΤΙΖΑΪΝ

 • 11% (ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ –ΔΑΦΝΗ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ)
 • IAZZT DESIGN 
 • VALENTINO MARENGO
 • STUDIOLAV
 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ
 • ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
 • ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ
 • ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΖΟΥ
 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ
 • ΜΠΙΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
 • TEI ΑΘΗΝΑΣ
 • ΤΕΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
 • ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΪΔΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΑΛΚΑΙΟΣ ΧΑΖΑΡΑΚΗΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2012- ΔΟΜΕΣ 2012

 • ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΑΤΟΥ 
 • ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΤΖΗΣ

 

OPEN SPACE DESIGN LAB 2012

 • CERAMICA MAINZU SL
 • GREENSPIRE-ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΑΤΑΛΙΩΤΑΚΗ
 • ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΕΠΕ

HELLENIC ART AND DESIGN

 • DEDE
 • PSAROKOKALO CREATIVE STUDIO 
 • SAMELIS IOANNIS S.J.G.
 • ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΙΩΡΑΣ 
 • ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 
 • ΖΑΧΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΥΛΩΝΑΔΗΣ

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters