Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Design Lab 2019!

back to all news Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Design Lab 2019!
Author: Design Lab
Published:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Design Lab 2019!  

 

Το Design Lab, το κορυφαίο εγχώριο Design Festival, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 13/5, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Η φετινή “version” του Design Lab είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς το format της διαμορφώθηκε βάσει της μορφολογίας του χώρου διεξαγωγής της (Μπάγκειον), αλλά και σε σχέση με τον τρόπο που η διοργανώτρια εταιρεία Demand Fairs & Media προγραμματίζει την περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού. 

Οι επισκέπτες της διοργάνωσης, προερχόμενοι αποκλειστικά από τον ευρύτερο κλάδο της Αρχιτεκτονικής και του σύγχρονου Design, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν επιλεγμένες εταιρείες Υλικών, Επίπλων, Design Objects & Υπηρεσιών, να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες Παράλληλες Δράσεις (Lectures & Workshops), αλλά και να γνωρίσουν από κοντά ένα πανέμορφο κτήριο ιστορικής σημασίας, στο κέντρο της Αθήνας.

 

* Main Photo by Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com, Instagram @GavriiLux)

 

 

Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ



Το Design Lab, αιφνιδίασε για ακόμη μια φορά ευχάριστα επισκέπτες και εκθέτες, καθώς διεξάχθηκε σε έναν ιδιαίτερο, εμβληματικό χώρο, “συστήνοντάς” τον παράλληλα στο κοινό του.

Μετά τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, την Τεχνόπολη, αλλά και την Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον παλαιό Χαρουπόμυλο Λανίτη στη Λεμεσό και την Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, ήταν η σειρά του υπέροχου παλαιού ξενοδοχείου “Μπάγκειον” στην Πλατεία Ομόνοιας, να αποτελέσει τον χώρο διεξαγωγής του Design Lab 2019.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης, εντυπωσιασμένοι, περιηγήθηκαν στους χώρους του “Μπάγκειον” και ήλθαν σε επαφή με την ιστορία του, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν επιλεγμένες εταιρείες με καινοτόμες προτάσεις γύρω από το interior design και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους τους προοπτικές συνεργασίας.

Το Εκθεσιακό Τμήμα του Design Lab 2019 αναπτυσσόταν με έναν ιδιαίτερο τρόπο: ο κάθε εκθέτης καταλάμβανε ένα δωμάτιο του “Μπάγκειον” (ή, τμήμα ενός δωματίου), και εκεί παρουσίαζε την εταιρική / προϊοντική του πρόταση, προσκαλώντας τον επισκέπτη της εκδήλωσης σε μια αληθινά πρωτότυπη επαγγελματική εμπειρία!

Photography is by Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com, Instagram @GavriiLux)

Photography is by Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com, Instagram @GavriiLux)

 

ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ



 

Το Design Lab έδωσε μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα των Διαλέξεων, των Συζητήσεων και των Εργαστηρίων για τη διοργάνωση του 2019, δημιουργώντας μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες Δράσεις, τις οποίες παρακολούθησε ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του χώρου.  

 

  • Η Διάλεξη και το Εργαστήριο με θέμα: “Χτίζοντας με χυτό γυαλί: Δυνατότητες και περιορισμοί. Από το Crystal Houses στο Re3 Glass”, που παρουσίασαν οι Φαίδρα Οικονομοπούλου & Τελέσιλλα Μπριστογιάννη, είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή, ώστε επαναλήφθηκε και δεύτερη φορά μέσα στο τριήμερο λειτουργίας του Design Lab. Ο ενθουσιασμός όσων παρακολούθησαν τη Διάλεξη και το Εργαστήριο ήταν μεγάλος, τόσο για την καινοτομία του θέματος, όσο και για τον τρόπο της παρουσίασης.

  • Όλο το φάσμα των συντελεστών της διαδικασίας του design έδωσε δυναμικό παρόν σε μια αποτελούμενη από τρία τμήματα Σειρά Διαλέξεων και Συζητήσεων, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το πρώτο τμήμα έλαβε χώρα το Σάββατο 11/5, με το πάνελ να αποτελείται από Δημιουργούς, και με θέμα: “Η μετάβαση από τις σπουδές και το περιβάλλον των σχολών στην επαγγελματική ζωή”. Το δεύτερο τμήμα, την Κυριακή 12/5, είχε στο επίκεντρο Ακαδημαϊκούς του χώρου, και θέμα: “Η διδασκαλία του design και των εκφάνσεών του στις ελληνικές σχολές”, ενώ η σειρά ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 13/5 με το Στρογγυλό Τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν Δημιουργοί, Ακαδημαϊκοί αλλά και Επαγγελματίες του κλάδου, με θέμα: “Η επόμενη μέρα του design στην Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την παγκόσμια δημιουργική κοινότητα”. Η συμμετοχή και ο παλμός των παρευρισκόμενων στάθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο και στα τρία τμήματα της Σειράς, ωστόσο αναμφίβολα την παράσταση έκλεψε, για διάφορους λόγους, το τρίτο τμήμα, στο οποίο αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά.

Το Στρογγυλό Τραπέζι της Δευτέρας, με θέμα: “Η επόμενη μέρα του design στην Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την παγκόσμια δημιουργική κοινότητα”, ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη, ο οποίος διακήρυξε την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου στις νυν, αλλά και τις επόμενες, δράσεις του Design Lab στην πόλη. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο Zmago Novak, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Zavod Big, του Κέντρου Δημιουργικής Οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CCESEE) και επικεφαλής της μεγάλης πλατφόρμας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης BigSEE. Ο Zmago κατέκτησε το κοινό με το δημιουργικό του πάθος, καταθέτοντας το όραμά του για μια συνολική προσέγγιση, συστηματική καταγραφή, αλλά και ανάπτυξη αλληλεπιδραστικών συνεργιών ανάμεσα στους δημιουργούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μιλώντας δε για οράματα, αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Αντωνάκος, Οργανωτής του Design Lab, για να παρουσιάσει το επόμενο μεγάλο “βήμα” της εταιρείας του Demand Fairs & Media, γύρω από τον χώρο του design: 2 διοργανώσεις που θα διεξαχθούν παράλληλα χρονικά, η Έκθεση “The Design Fair” και το “The Design Fest” (ένα σύνολο από Δράσεις, Installations, Ειδικές Εκθέσεις, Προβολές, Εργαστήρια, Συνέδρια κλπ.) αναμένεται να κάνουν την Αθήνα (και όχι μόνο) να “πάλλεται” και να κινείται στους μαγευτικούς ρυθμούς του Design και της Τέχνης, τον Μάιο του 2020!

Στη Συζήτηση που ακολούθησε, πάνελ και κοινό αντάλλαξαν προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις, σχετικά με την επόμενη μέρα του design στην Ελλάδα. Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν ήταν το ακριβώς αντίθετο αυτού που λέμε “ξύλινος λόγος”, ενώ το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, που η συζήτηση κράτησε μια ολόκληρη ώρα παραπάνω από το προγραμματισμένο, και διακόπηκε, καθώς είχε φτάσει το τέλος του ωραρίου της έκθεσης, με τη συνολική συμφωνία να συνεχιστεί σύντομα!

  • Εκτός από τις Διαλέξεις και τις Συζητήσεις, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Design Lab 2019 ήταν τα Εργαστήρια, με τρία διαφορετικά θέματα: α) “Χτίζοντας με χυτό γυαλί: Δυνατότητες και περιορισμοί. Από το Crystal Houses στο Re3 Glass” (συνέχεια της Διάλεξης με το ίδιο θέμα), β) “prodActivities: Design Methodologies for the Design Process” και γ) “Απρόσωπο, Απουσία, Αντίληψη, Αναζήτηση”. Και τα τρία Εργαστήρια είχαν σπουδαίο περιεχόμενο και σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων, ενώ από αυτά προέκυψαν αποτελέσματα που εκτέθηκαν κατόπιν στους χώρους της εκδήλωσης. 

  • Τους χώρους του Design Lab επέλεξε το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype για να γιορτάσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, διοργανώνοντας ειδική Εκδήλωση με θέμα: «Ένας Χρόνος Archetype - Η Αρχιτεκτονική και τα media σήμερα στην Ελλάδα». Σημαντικοί άνθρωποι της Αρχιτεκτονικής, αλλά και Media του χώρου, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ανταλλάσσοντας απόψεις για το παρόν και το μέλλον της ενημέρωσης σχετικά με την Αρχιτεκτονική. Η εκδήλωση του Archetype διεξάχθηκε στο εμβληματικό εσωτερικό γυάλινο Αίθριο του “Μπάγκειον”, το οποίο αποτέλεσε μια από τις καινοτομίες της εποχής, σε σχεδιασμό του Τσίλλερ.

Photography is by Gavriil Papadiotis (www.gavriilux.com, Instagram @GavriiLux)

 

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ DESIGN LAB



Βάσει και των ανακοινώσεων που έγιναν στο πλαίσιο του Design Lab 2019, έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται το φιλόδοξο σχέδιο της οργανώτριας εταιρείας Demand Fairs & Media, για την πραγματοποίηση δύο πολύ μεγάλων events σχετικά με το design, τον Μάιο του 2020: ένα εκθεσιακό event, η “The Design Fair”, και ένα φεστιβαλικό, το “The Design Fest”, με διεθνή μάλιστα προσανατολισμό και τα δύο, αναμένεται να αναδειχθούν σε “talk of the town”, συγκεντρώνοντας design professionals and lovers από την Ελλάδα και αλλού.

Το Design Lab, το απόλυτα καταξιωμένο (και εμβληματικό πλέον) Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας για το Αρχιτεκτονικό, το Interior και το Industrial Design, μετά από μια δεκαετή επιτυχημένη διαδρομή, μέσω της οποίας κατέθεσε το δικό του δημιουργικό “στίγμα”, θα ενταχθεί στο The Design Fest και θα απλωθεί στην πόλη, αποτελώντας βασικό τμήμα της Γιορτής του Design.

Δείτε περισσότερα στο http://thedesignfair.gr 

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×