Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Σειρά Διαλέξεων | Η Μετάβαση από τις Σπουδές και το Περιβάλλον των Σχολών στην Επαγγελματική Ζωή

back to all news Σειρά Διαλέξεων | Η Μετάβαση από τις Σπουδές και το Περιβάλλον των Σχολών στην Επαγγελματική Ζωή
Author: Design Lab
Published:

Σειρά Διαλέξεων & Συζήτηση με θέμα

«Η Μετάβαση από τις Σπουδές και το Περιβάλλον των Σχολών στην Επαγγελματική Ζωή»

 

Curator:

Μανώλης Οικονόμου - Αρχιτέκτονας, Υπεύθυνος έκδοσης / Αρχισυντάκτης Archetype.gr

Ομιλητές:

Arch Studio, Γιώργος Μπουσές & Δανάη Αθανασοπούλου - Αρχιτέκτονες

Στέφανη Άντερσον Τζανουδάκη - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών, Interior Designer

Ανδρέας Βαρώτσος - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

Σωτήρης Λάζου - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

Εύα Δήμου - Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Δημήτρης Στεφανίδης - G Design Studio

 

Η δημιουργική ομάδα του Design Lab 2019, θέλοντας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με το design καθώς και τους τομείς που το αποτελούν, διοργανώνει σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, στοχεύοντας αφενός στην ανάδειξη Ελλήνων δημιουργών και του έργου τους και αφετέρου στην παρουσίαση των ανθρώπων που διδάσκουν τους αυριανούς σχεδιαστές. 

Το Σάββατο 11/5, που είναι η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, είναι αφιερωμένο στους Έλληνες δημιουργούς, στο έργο τους αλλά και στο πώς οι ίδιοι βίωσαν και διαχειρίστηκαν τη μετάβαση από τη φοιτητική ζωή στην επαγγελματική. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν επαγγελματίες από πολλά και διαφορετικά πεδία του σχεδιασμού, όπως διακοσμητές, βιομηχανικοί σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας το έργο τους και τη σχεδιαστική φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτό. Θα εξηγήσουν ποια παραγωγική διαδικασία ακολουθούν, και το πώς μια ιδέα, από γραμμές σε ένα χαρτί, μετατρέπεται σε πραγματικό έργο.

Παράλληλα με την παρουσίαση του έργου τους, οι δημιουργοί αυτοί θα μιλήσουν για τον τρόπο που εκείνοι διαχειρίστηκαν το στάδιο που μεσολαβεί από τις σπουδές στο επάγγελμα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους. 
 

Γενικές Πληροφορίες Εκδήλωσης:

 
Ημερομηνία:  Σάββατο 11.05.2019
Ώρα Έναρξης: 12:00
Διάρκεια Εκδήλωσης: 200’

 

Curator:

Μανώλης Οικονόμου - Αρχιτέκτονας, Υπεύθυνος έκδοσης / Αρχισυντάκτης Archetype.gr

Ομιλητές:

The Arch Studio, Γιώργος Μπουσές & Δανάη Αθανασοπούλου - Αρχιτέκτονες

Στέφανη Άντερσον Τζανουδάκη - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών, Interior Designer

Ανδρέας Βαρώτσος - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

Σωτήρης Λάζου - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

Εύα Δήμου - Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού

* Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι δωρεάν.
* Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.


Εισαγωγικό σημείωμα για τους ομιλητές

 

The Arch Studio, Γιώργος Μπουσές & Δανάη Αθανασοπούλου 

Οι αρχιτέκτονες Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές, δημιούργησαν το 2014 το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio με έδρα τη Χίο. Η ενασχόλησή τους με την κλίμακα σχεδιασμού επίπλων και μικρότερων κατασκευών σε project με αντικείμενο το interior design, οδήγησε στην επέκταση της δραστηριότητας του γραφείου τους και στον σχεδιασμό αντικειμένων. Η αγάπη τους για τις κατασκευές και τον πειραματισμό με νέα, καινοτόμα υλικά ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα με τη δημιουργία της προϊοντικής σειράς CONTIVO design. 

Πρόκειται για μία σειρά χειροποίητων αντικειμένων design από τσιμέντο, με ανάγλυφα γεωμετρικά μοτίβα. Η έμπνευση γι’ αυτή τη σειρά προέρχεται από την παραδοσιακή τέχνη και αρχιτεκτονική, και τα γεωμετρικά μοτίβα που συναντά κανείς σε αυτή, όπως τα μοναδικά “ξυστά” στις προσόψεις των κατοικιών στο Πυργί της Χίου. Τα μοναδιαία στοιχεία εντοπίζονται, καταγράφονται και επαναπροσδιορίζονται, σε ελεύθερη σύνθεση ή σε επάλληλες ζώνες, αλλά πάντα με τον χαρακτήρα του ανάγλυφου μοτίβου σε τσιμέντο. Ο στόχος των δημιουργών είναι τα αντικείμενά τους να έχουν μία διαλεκτική σχέση με την παράδοση, αλλά με αφαιρετική, σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση. 

Είπαν για το θέμα συζήτησης:

H διαχρονική γοητεία των γεωμετρικών μοτίβων στη συνθετική διαδικασία.

Tα μοτίβα ήταν και θα είναι παντού γύρω μας και η γοητεία τους είναι αδιαμφισβήτητη. Από τη γεωμετρική τέχνη της Ελληνικής Αρχαιότητας, μέχρι το σύγχρονο κίνημα του παραμετρικού σχεδιασμού, τα μοτίβα θα έλεγε κανείς ότι μας κινητοποιούν να τα αναλύσουμε, να τα παραμετροποιήσουμε, να τα ανασυνθέσουμε δημιουργικά, με εφαρμογές από την κλίμακα του αντικειμένου έως την κλίμακα του αστικού σχεδιασμού.

Αυτή θα είναι μία μικρή, προσωπική αναδρομή, πώς από το ριζόχαρτο και την πυρετώδη αναζήτηση του concept στις αίθουσες της Αρχιτεκτονικής, τα γεωμετρικά μοτίβα έγιναν για εμάς το έναυσμα και η κινητήριος δύναμη για να σχεδιάσουμε και να πειραματιστούμε με κάτι εντελώς νέο.

 

Στέφανη Άντερσον Τζανουδάκη

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών. Έχει σπουδάσει Interior Design και Visual Studies στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, συνεχίζοντας σε μεταπτυχιακές σπουδές M-Phil και διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξειδικεύεται σε θέματα πρόγνωσης στυλιστικών και χρωματικών τάσεων στους τομείς της διακόσμησης, όπως και οπτικής προώθησης & επικοινωνίας. Είναι ιδρύτρια από το 2008 του IN-Design Seminars, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση σε θέματα design, αισθητικής ταυτότητας και styling, πιστεύοντας ότι η έμπνευση, η γνώση και ο πειραματισμός, πρέπει να αποτελούν μέρος της ζωής του δημιουργού, σε μια συνεχή ροή νέων εμπνεύσεων και ιδεών. Έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες στην εκπαίδευση ομάδων του δημιουργικού τομέα. Επιπλέον, από το 2012 συνεργάζεται με το UK Foundation College, ως υπεύθυνη στην εκπαίδευση μαθητών στους τομείς Design & Αρχιτεκτονικής, και από το 2017 με τους LOCI architects ως σύμβουλος Interior Styling.

Είπε για το θέμα συζήτησης:

Από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο ενός δημιουργικού επαγγέλματος, συμμετέχει σε μια ροή δημιουργικών εμπειριών και διαδρομών. Συνήθως, η μια εμπειρία διαδέχεται την άλλη, προσθέτοντας στη διαδρομή του δημιουργού νέα πρότυπα, νέα εφόδια, νέες γνώσεις και προσόντα που του είναι απαραίτητα για τη συνέχιση και ενίσχυση του έργου τοu.

Ανήκω στη γενιά όπου η εκπαίδευση βασιζόταν σε πρότυπα έμπνευσης πάνω στο έργο αναγνωρισμένων star architects-star designers και σε “σίγουρες συνταγές” δημιουργίας, με ιδέες και προτάσεις που αναζητούσαν την ισορροπία μεταξύ του επιθυμητού, του κατορθωτού και του βιώσιμου.

Η οικονομική κρίση άλλαξε πολλά, όχι τόσο στο τι είναι κατορθωτό, αλλά στην αναζήτηση του “τι είναι επιθυμητό” και πάνω από όλα του “τι είναι βιώσιμο”, κλονίζοντας τη σταθερή αυτή ισορροπία. Τη νέα μας αυτή σχέση με το σύγχρονο ήρθε επιπλέον να επηρεάσει η αισθητική του νοσταλγικού και vintage, με τα ‘ανα-’ (το αγγλικό ‘re-’ ) να μας φανερώνουν ότι η σχέση μας με το ‘νέο’ βασίζεται στην αισθητική του ανα-βιώνω (revive), ανα-νεώνω (renew) και ανα-καλώ (recall) και με νέες τάσεις στη διακόσμηση και το design, όπως neo-lux, new-nouveau και retro-futuristic να νοσταλγούν χρώματα, υφές και διαθέσεις πιο παλιών εποχών, υπογραμμίζοντας τη διάθεση διαφυγής από το σήμερα.

Ποιος επομένως είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή τού σήμερα σε θέματα σχεδιασμού και ανάδειξης του σύγχρονου και του πρωτότυπου, σε μια ψυχολογία εποχής που αναζητάει αισθητικές διαφυγής από το παρόν και ανανέωσης μέσα από εικόνες του παρελθόντος; Ποια είναι τα πρότυπα του νέου επαγγελματία σε μια εποχή που το εικονικό προτρέχει του πραγματικού, μέσα από κλωνοποιημένες εικόνες των social media που υποστηρίζουν το “εφήμερα όμορφο”; 

Το re-branding έχει επηρεάσει τη συχνότητα ανανέωσης των επαγγελματικών χώρων, με την πενταετία-επταετία να θεωρείται επιτυχία στη συντήρηση της ίδιας αισθητικής. Οι χώροι ακολουθούν τον ρυθμό ανανέωσης της μόδας και του προϊοντικού σχεδιασμού. Γεννιέται επομένως η ανάγκη του ‘forecasting’, της πρόγνωσης δηλαδή, όπου ο επαγγελματίας γνωρίζει πριν τον πελάτη και την ίδια την αγορά, το τι θα επικρατήσει σε θέματα χρωματικών και στυλιστικών συνδυασμών.

Η διάλεξη αυτή, βασίζεται στην εμπειρία εκπαίδευσης επαγγελματιών από τον χώρο του design και της αρχιτεκτονικής. Αναλύει τις νέες ανάγκες στην εκπαίδευση του δημιουργού, όπου η εύρεση της διαφορετικότητας, αλλά και η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στις τάσεις της κάθε εποχής αποτελούν πλέον απαραίτητα εφόδια. Μέσα από τη διάλεξη θα συζητηθεί το νόημα των σύγχρονων τάσεων (μέσα από τις αλλαγές σε χρώματα, μοτίβα, υφές και στυλιστικούς συνδυασμούς), η σημασία της πρόγνωσης των τάσεων, όπως και ο ρυθμός ανανέωσης αυτών.

 

Ανδρέας Βαρώτσος 

Ο Ανδρέας Βαρώτσος σπούδασε Βιομηχανικό Σχέδιο στην Ι.S.I.A. (Ρώμη) και πήρε υποτροφία στην ALFA ROMEO στην Νάπολη. Από το 1984 εργάζεται ως Σχεδιαστής σε εταιρείες στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ παράλληλα δίνει διαλέξεις και διδάσκει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Βόλου, το Εθνικό Μετσόβειο, η Ι.S.I.A. στη Ρώμη και η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΚΤΟ. Δημιουργός της δάδας και των βωμών των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες σε Ελλάδα και Ιταλία, όπως: Βαράγκης ΑΒΕΠΕ (σχεδιασμός επίπλων), KALFEX (σχεδιασμός φωτιστικών συστημάτων), NEOSET (σχεδιασμός επίπλων), INTRALOT (σχεδιασμός ηλεκτρονικών μηχανημάτων), IPC (σχεδιασμός μηχανημάτων καθαρισμού), SITEP ITALIA (σχεδιασμός μηχανημάτων παρακολούθησης), SCARLINO (όχημα PIAGGIO πώλησης hot dog), QATAR/DOHA (σχεδιασμός κέντρου ελέγχου), UNIPOL (σχεδιασμός συσκευασίας ελαιόλαδου).

 

Σωτήρης Λάζου 

Ο Σωτήρης Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στα ΤΕΙ της Αθήνας στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού χώρου και  Βιομηχανικό Σχεδιασμό (MA) στο Μιλάνο το 1991, στη διάσημη DOMUS ACADEMY, δίπλα στους ANDREA BRANZI ISAO HOSOE, ENZO MANZINI, ANDONIO CITTERIO κ.α.

Από το 1992 σχεδιάζει έπιπλα και αντικείμενα για πολλές ελληνικές εταιρείες, όπως: Βαράγκης ΑΕΒΕ, ΝΕΟΣΕΤ, ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, CONVEX, fleriana, MOD PLUS, Candia Strom, DE CODE, al2 κ.α. Έχει λάβει μέρος σε πολλές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (IMM COLOGNE, 100% design και Salone Del Mobile). Έχει διδάξει στα ΤΕΙ της Αθήνας και στο Ιδ. Κολλέγιο Τεχνών ΑΚΤΟ.

Οι δημιουργίες του έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση. Το τραπεζάκι COSMOS που σχεδίασε, απέσπασε το βραβείο GOOD DESIGN AWARD 2008 (αναγνωρισμένου κύρους διεθνές βραβείο για νέα πρωτότυπα προϊόντα). Ο Σωτήρης Λάζου είναι μέλος του ελληνικού σχεδιαστικού γκρουπ “SCHEMATA” που ιδρύθηκε το 2003. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

Εύα Δήμου

Η Εύα Δήμου είναι Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας, με μεταπτυχιακό στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό Προϊόντων του Πανεπιστημίου Coventry της Αγγλίας.

Έχοντας ζήσει σε Γερμανία και Αγγλία, τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Αθήνα στον χώρο των γραφικών τεχνών, στους τομείς του σχεδιασμού και της κατασκευής συσκευασιών, καθώς και  P.O.P (Point of Sale Stands) προτάσεων.

Παράλληλα, έχει έντονη συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα διαφόρων τύπων και τεχνικών σχεδιασμού σε συγκεκριμένες εκδόσεις και αρθρογραφική παρουσία σε κλαδικά περιοδικά με θεματική το design. Τέλος, διαθέτει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. 

Είπε για το θέμα συζήτησης:

Ready? Study. Go!

Από τις σπουδές στην εργασία.

Η μετάβαση από το ακαδημαϊκό περιβάλλον σε αυτό της εργασίας αποτελεί για τους νέους σχεδιαστές σήμερα μία ιδιαίτερα απαιτητική και αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία, καθώς πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν συχνά ερωτήματα ή να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ακόμα και υπαρξιακής φύσης σχετικά με το αντικείμενό τους.

Από τη διαδικασία της συνέντευξης μέχρι την εύρεση εργασίας και από τη διαχείριση των παραμέτρων του περιβάλλοντος της εκάστοτε εταιρείας μέχρι τις απαιτήσεις των πελατών της, είναι μόνο μερικές από τις θεματικές που θα αναπτυχθούν στην ομιλία “Ready? Study. Go! Από τις σπουδές στην εργασία.” Ιδιαίτερα διαδραστική παρουσίαση με τη συχνή προβολή παραδειγμάτων και μετάδοσης προσωπικών εμπειριών του ομιλητή. Τι είναι τελικά ένας designer και ποιος ο ρόλος του στην ελληνική κοινωνία σήμερα;

 

Δημήτρης Στεφανίδης

Το G Design Studio είναι ένα βραβευμένο δημιουργικό γραφείο, με έδρα την Αθήνα.

Κινείται σε ανοιχτό πεδίο εφαρμογών, που περιλαμβάνει από τον σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας και συσκευασιών, μέχρι καμπάνιες πολυμέσων και εφαρμογές σε ψηφιακά περιβάλλοντα.

Το γραφείο συνεργάζεται με υπουργεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς, αποτυπώνοντας το όραμα και το αξιακό σύστημα που ορίζει την ουσία των πελατών του.

Μέσω αυτής της δυναμικής σχέσης, όσοι συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία αλληλεπιδρούν εμπλουτίζοντας βιωματικά το τελικό αποτέλεσμα. Καθαρότητα στη φόρμα, αυθεντικότητα και σχεδιασμός με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο, συνιστούν τις τρεις βασικές αρχές της δημιουργικής διαδικασίας και του χαρακτήρα του G Design Studio.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό αγκαλιάζονται τα νέα τεχνολογικά μέσα, αλλά και τα προϊόντα της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας. Με μοναδικό σκοπό τη δέσμευση απέναντι στον σχεδιασμό που νοηματοδοτεί εκ νέου το προϊόν, οδηγείται η αίσθηση σε καινούρια αφηγηματικά τοπία.

Το G Design Studio έχει λάβει πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών δύο ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης 2013 και 2015.

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×