Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για το Design Lab 2019

back to all news Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για το Design Lab 2019
Author: Design Lab
Published:

Το Design Lab, το κορυφαίο εγχώριο Design Festival, μετά από δεκατρείς απόλυτα επιτυχημένες διοργανώσεις με αφετηρία το 2009 (9 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 2 στην Κύπρο), επανέρχεται το διάστημα 11-13 Μαΐου 2019, δημιουργώντας το πλέον διαδραστικό Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας, που αντικατοπτρίζει τις νέες τάσεις της αγοράς του Design.

Με στόχο μια σειρά από πειστικές απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που τίθενται, το Design Lab 2019 προετοιμάζει μια εκδήλωση που θα φέρει κοντά όλους τους συντελεστές του χώρου: Αρχιτέκτονες, Designers, Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φοιτητές, Εταιρείες Υλικών, Επίπλων και Αντικειμένων Design, καθώς και τους Κατασκευαστές και φυσικά όλους όσους ενδιαφέρονται για τον χώρο του design. Θέτοντας θεωρητικά αλλά και πρακτικά θέματα, στόχος της δημιουργικής ομάδας του Design Lab, θα είναι η σύμπραξη δυνάμεων και ο ουσιαστικός διάλογος όλων των εμπλεκομένων, για μια ολιστική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν τον χώρο του design.

The Venue

Η ομάδα του Design Lab θεωρεί απαραίτητο το να επιστρέψει το design στο κέντρο της πρωτεύουσας, φέρνοντάς το κοντά στα δημιουργικά γραφεία, τους δημιουργούς, τους επαγγελματίες και τους πολίτες της πρωτεύουσας. Κατά συνέπεια, η διοργάνωση Design Lab 2019 θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας, το Μπάγκειον, το νεοκλασικό κτίριο το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ την περίοδο 1890-1894 ως αδελφό κτίριο του “Μέγα Αλέξανδρου” και βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο που έφερε πολλές καινοτομίες στον σχεδιασμό του, όπως η ύπαρξη εσωτερικού γυάλινου αιθρίου. Εξωτερικά, χαρακτηρίζεται από τις ένθετες Καρυάτιδες και τη χαρακτηριστική κόκκινη γραμμή, σήμα κατατεθέν του Τσίλλερ, στον τελευταίο όροφο.

Η πλατεία Ομονοίας, το κέντρο μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων στην Ελλάδα, αλλά και το κέντρο της πόλης, αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων, κατοίκων, περαστικών, τουριστών κλπ. Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με το design και σημαντικά ονόματα της τέχνης, από τον Τσαρούχη και τον πίνακά του “Καφενείον το Νέον”, το σιντριβάνι σε σχέδιο Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον Δρομέα του Κώστα Βαρώτσου, μέχρι την Biennale της Αθήνας και την Ντοκουμέντα.

 

Event Profile

Το Design Lab 2019 αποτελείται από τέσσερις παράλληλους κύκλους ειδικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου (στον 2ο και 3ο όροφο) και θα είναι οι εξής:

The Main exhibition, Make Lab, Workshops, Lecture.

The Main exhibition

Το κεντρικό εκθεσιακό τμήμα, θα παρουσιάζει καινοτόμα Αρχιτεκτονικά και Διακοσμητικά Υλικά, Υπηρεσίες Σχεδιασμού υψηλού επιπέδου, Έπιπλα και Αντικείμενα υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Κατασκευής Αντικειμένων και Προϊόντων, παρουσιάζοντας τον τρόπο παραγωγής τους.

Τα κυριότερα υλικά και υπηρεσίες που φιλοξενούνται στην έκθεση, ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Υλικά Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης.
  • Είδη Μπάνιου.
  • Αρχιτεκτονικός και Διακοσμητικός Φωτισμός.
  • Έπιπλα (οικιακά και επαγγελματικά).
  • Έπιπλα Κουζίνας.
  • Υπηρεσίες design (Μελέτη - Σχεδίαση - Διακόσμηση χώρων, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Μελέτη Φωτισμού, Βιομηχανικός Σχεδιασμός κοκ).

Make Lab

Στους χώρους του Make Lab, θα αναδεικνύονται μερικές από τις σημαντικότερες εκφράσεις της διαδικασίας παραγωγής του σχεδίου, ενώ θα φιλοξενούνται επίσης ειδικά αφιερώματα για δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο industrial και interior design, για σχεδιαστικά κινήματα και σχολές όπως Post modern, Αrt Νouveau, αλλά και νεότερα κινήματα όπως αυτό του παραμετρικού σχεδιασμού και τα προϊόντα που έχει σχεδιάσει η εκλιπούσα Zaha Hadid. Το Make Lab φιλοδοξεί να λειτουργεί ως γκαλερί, ένα πανόραμα της ιστορίας του design.

Workshops

Στα workshops θα εξεταστούν δημιουργικά-σχεδιαστικά θέματα. Επιφανείς δημιουργοί του industrial και του interior design θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στον σχεδιασμό νέων προϊόντων, τα οποία θα παραχθούν σε κλίμακα 1:1 κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Κύριος στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν πρωτότυπα σχέδια -μέσα από πρωτογενή έρευνα- επίπλων, φωτιστικών, διακοσμητικών, χρηστικών αντικειμένων κ.α., ερμηνεύοντας δημιουργικά το παρελθόν και σχεδιάζοντας για το μέλλον, αλλά και να έρθουν οι νέοι σχεδιαστές σε επαφή με σημαντικούς επιχειρηματίες και εν δυνάμει μελλοντικούς συνεργάτες τους.

Lecture        

Στην ενότητα των διαλέξεων, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και συζητήσεις από καθηγητές ιδιωτικών και δημόσιων σχολών εφαρμοσμένων τεχνών, εκπροσώπους φορέων και άλλους, για θέματα που αφορούν τον χώρο του design. Επίσης, θα μιλήσουν Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τις νέες τάσεις που επικρατούν σε παγκόσμια κλίμακα.

 

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×