Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Workshop Αρχιτεκτονικής από τον Κώστα Πουλόπουλο

back to all news Workshop Αρχιτεκτονικής από τον Κώστα Πουλόπουλο
Author: Design Lab
Published:

Πρόσκληση Συμμετοχής σε Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής

Σάββατο 16‐ Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Θέμα: Από το 0 στο 1

Τί συμβαίνει όταν προσγειώνεται ένα νέο αρχιτεκτονικό πρόβλημα στο σχεδιαστήριο ; Από που ξεκινάμε; Και κυρίως, για ποιο λόγο; Η άκρη του νήματος συχνά αργεί να βρεθεί, κι αυτό είναι κανονικό στην καθημερινότητα των σχεδιαστών. Τί κάνουμε λοιπόν στο ενδιάμεσο μεταξύ του σημείου 0 και του σημείου 1, εκεί δηλαδή που ανακύπτουν οι πρώτες γόνιμες υποψίες ; Ακόμα περισσότερο, πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος γι’ αυτές;

Δυο αποκλίνοντες(;) δρόμοι. Σχεδιασμός μέσω Έρευνας , ή Ερευνα μέσω Σχεδιασμού ; ( Design by Research vs. Research by Design). Προσεκτική ανάλυση ή κατά μέτωπο επίθεση; Ο πρώτος είναι ο δρόμος της συστηματικής προετοιμασίας του δημιουργικού νου, ώστε να τραβήξει (pull) μέσα από την πισίνα γνώσεων/ ιδεών/περιορισμών , μια συμπαγή αρχιτεκτονική αφήγηση. Ο δεύτερος, της κατά μέτωπο σχεδιαστικής επίθεσης, είναι η μέθοδος του σπρωξίματος (push) έξω στο φως όσο γίνεται περισσότερων ιδεών , και η εξελικτική απαλοιφή τους ως την οριστική πρόταση. «Στοχεύσατε ... Πυρ!» ή «Πυρ! Στοχεύσατε». Τέλος: είναι οι δυο μέθοδοι συνδυάσιμες ;

To Design Lab Athens 2015 και ο αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος, Senior Architect /BIG /Copenhagen, καλούν τους ενδιαφερόμενους σε ένα διήμερο εργαστήριο όπου θα αντιπαραβληθούν οι δυο μεθοδολογίες, μέσα από ένα case study με θέμα την Επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Τί λείπει από το κτίριο σήμερα ; Τί σχέση έχει αυτό με την πόλη, μέσω του υπαιθρίου χώρου του; Τί είδους επέμβαση μπορεί να επανεφεύρει το ρόλο αυτού του εμβληματικού οργανισμού στην ανασύνταξη του ελληνικού πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος;

Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε νέους επαγγελματίες όσο και σε φοιτητές (τεταρτοετείς και τελειόφοιτους) αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού, product design, και λοιπών σχεδιαστικών κλάδων. Ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να ειναι εξοπλισμένος με φορητό υπολογιστή και να είναι εξοικειωμένος με μια πλατφόρμα 3D (Rhino, Sketchup, κλπ) και τα γραφιστικά προγράμματα της Adobe (Illustrator, InDesign). Το εργαστήριο προορίζεται για 20‐24 άτομα. Η διοργάνωση παρέχει Wi‐Fi, εκτυπωτή Α3, προτζέκτορα και πολύ καφέ. Το κόστος εγγραφής είναι 30 ευρώ. Σε περίπτωση μεγαλύτερης ζήτησης, οι υπεράριθμοι έχουν προτεραιότητα για το επόμενο εργαστήριο "Από το 0 στο 1» στο τέλος του 2015, με λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Η καθεμιά μεθοδολογία θα εξεταστεί από δυο ολιγομελείς ομάδες. Το εργαστήριο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη.

1. Εισαγωγή του προβλήματος, και εισαγωγή των εργαλείων ταυτόχρονα και τις δυο ομάδες.

2. Η κάθε ομάδα αναπτύσσει την κάθε μεθοδολογία παρουσίαση των ευρημάτων στο τέλος της πρώτης μέρας.

3. Οι δυο ομάδες επανασχηματίζονται, για να συγκρίνουν ευρήματα και να προσπαθήσουν να βρουν κοινά σημεία των δυο μεθόδων, με στόχο την δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής ιδέας.

4. Παρουσίαση των ιδεών . Συμπεράσματα. Ερωτήσεις για περαιτέρω σκέψη.

Παράδοση: Μετά το πέρας του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχων ζητείται να παραδώσει ένα κείμενο το πολύ 4 σελίδων Α4 με τα συμπεράσματα του προβληματισμού του πάνω στο case study, με ημερομηνία παράδοσης την 29η Μαΐου. Το κείμενο, μπορεί να περιέχει σκίτσα, διαγράμματα, προοπτικές αναπαραστάσεις ή φωτογραφίες μακετών, και είναι το εργαλείο με το οποίο θα γίνει η αξιολόγηση των συμμετεχόντων.

Κόστος εγγραφής για συμμετοχή στο εργαστήριο «Από το 0 στο 1»: 30 ευρώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο «Από το 0 στο 1», παρακαλούμε πατήστε εδώ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Πουλόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων, μαραγκός ή να χτίζει σπίτια. Όταν ήταν έφηβος, έπαιζε πολύ μπάσκετ.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου έκανε τη διπλωματική του εργασία με τον Τάσση Παπαϊωάννου και τον Τάσο Μπίρη. Για 2 χρόνια περίπου εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, ώσπου κέρδισε την πλήρη υποτροφία Μonbukkagakushο του Ιαπωνικού Υπουργείου Παιδείας 2007-2009 για να σπουδάσει στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής του Chiba Manabu στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στο Τόκυο επίσης εργάστηκε παράλληλα στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma Architects & Associates, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Κυρίως όμως, στα δύο αυτά χρόνια στην Άπω Ανατολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κουλτούρες δυσπροσπέλαστες και να δει αρχιτεκτονική, τέχνη και κατασκευές ασυνήθιστες για το δυτικό μάτι, αλλά με τη δική τους άψογη φιλοσοφία. Αυτή η ανεκτίμητη εμπειρία του δίδαξε ότι πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ουδέτερα, για να μας διδάξουν αυτά με τη σειρά τους.

Από το 2009 ως το 2014 εργάστηκε στην Κοπεγχάγη , στο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects ως Lead Design Architect of International Competitions, έχοντας κατακτήσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, για παράδειγμα Central Bank of Libya (1ο βραβείο), Simens Global HQ, Munich (1ο βραβείο, υπό κατασκευή) Nordea Bank HQ (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Frankfurt School of Finance and Management (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Novo Nordisk HQ (1ο βραβείο, ολοκληρωμένο). Στα έργα του πάντα προσπαθεί να ισορροπήσει κι εν τέλει να επιλύσει τις αντίρροπες δυνάμεις που διέπουν το κάθε αρχιτεκτονικό έργο, μέσα από την επινόηση της κατάλληλης κάθε φορά αρχιτεκτονικής κεντρικής ιδέας. Από το Φλεβάρη του 2015 εργάζεται στους BIG/ Bjarke Ingels Group, ως Senior Architect/ Project Leader, όπου και συνεχίζει να εργάζεται σε διαγωνισμούς.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο: το προσωπικό πρότζεκτ του “Dunes/Caves” εκτέθηκε στο κυπριακό περίπτερο της 11ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας υπό το γενικό τίτλο: “Out there: architecture beyond building. Το 2011, το έργο του “Culture Scapes”, εκτέθηκε στην έκθεση Made in Greece, στο Harvard Graduate School of Design και στο Museum Natural History of Boston. Παράλληλα ο Κώστας συχνά παρουσιάζει διαλέξεις ως κεντρικός ομιλητής σε διάφορα σημαντικά φόρα: «Τρίτοι Χώροι» στο συνέδριο ΕΣΩ (Φεβρουάριος 2012) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση , «Unconditional Creativity (does it exist?)» στην Frankfurt School of Finance and Management, «Κοπεγχάγη: Πόλη για Παιδιά» στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Τμήμα της (UIA), το ΑΠΘ και τον ΣΑΘ, ενώ έχει συνδιοργανώσει και διδάξει σε εργαστήρια στο Danish Architecture Center.

Ο Κώστας συχνά καλείται ως guest critic στα μαθήματα σύνθεσης των εργαστηρίων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Κοπεγχάγης, κι ως κριτής σε διεθνείς κι εθνικούς διαγωνισμούς.

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×