Το Design Lab στο Μπάγκειον | 11-13 Μαΐου 2019 | Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα

Design Lab 2019

WORKSHOPS & LECTURES

 


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας μορφής του Design Lab, αποτελεί αποτελεί η στόχευση σε περαιτέρω Ενημέρωση / Εκπαίδευση / Κατάρτιση των επαγγελματιών επισκεπτών του. Για το λόγο αυτό θα ενταχθούν στο περιεχόμενο της έκθεσης 2 νέες ενότητες, τα Workshops και τα Lectures.

WORKSHOPS


Στα workshops θα εξεταστούν δημιουργικά-σχεδιαστικά θέματα. Επιφανείς δημιουργοί του industrial και του interior design θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στον σχεδιασμό νέων προϊόντων, τα οποία θα παραχθούν σε κλίμακα 1:1 κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Κύριος στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν πρωτότυπα σχέδια, μέσα από πρωτογενή έρευνα, επίπλων, φωτιστικών, διακοσμητικών, χρηστικών αντικειμένων κ.α., ερμηνεύοντας δημιουργικά το παρελθόν και
σχεδιάζοντας για το μέλλον, αλλά και να έρθουν οι νέοι σχεδιαστές σε επαφή με σημαντικούς επιχειρηματίες και εν δυνάμει μελλοντικούς συνεργάτες τους.

Ομιλητές των Workshops θα είναι επαγγελματίες του κλάδου με αποδεδειγμένο Know How το οποίο και θα μοιραστούν με τους attendees των workshops.

 

 

LECTURES


Στην ενότητα των διαλέξεων, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και συζητήσεις από καθηγητές ιδιωτικών και δημόσιων σχολών εφαρμοσμένων τεχνών, εκπροσώπους φορέων και άλλους για θέματα που αφορούν τον χώρο του design. Επίσης, θα μιλήσουν Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τις νέες τάσεις που επικρατούν σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Η συμμετοχή Αρχιτεκτόνων, Designers, Κατασκευαστών κοκ στις διαλέξεις και τα Workshops θα είναι εντελώς δωρεάν και αποτελεί το ξεκίνημα μιας συστηματικής προσπάθειας του Design Lab που αποβλέπει
στην παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας.

 

Π ρ ό γ ρ α μ μ α    Δ ι α λ έ ξ ε ω ν

 • 12.05.2019 | Διάλεξη | Χτίζοντας με χυτό γυαλί: Δυνατότητες και περιορισμοί - Από το Crystal Houses στο Re3 Glass
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

  Διάλεξη & Εργαστήριο με θέμα

  «Χτίζοντας με χυτό γυαλί: Δυνατότητες και περιορισμοί.

   Από το Crystal Houses στο Re3 Glass»

  Curators : Φαίδρα Οικονομοπούλου & Τελέσιλλα Μπριστογιάννη

   

  Η ενότητα των διαλέξεων και των εργαστηρίων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Design Lab 2019, στο πλαίσιο του οποίου προετοιμάζεται ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα Παράλληλων Δράσεων. Η συμμετοχή Αρχιτεκτόνων, Designers, Κατασκευαστών κοκ στις Διαλέξεις και τα Workshops θα είναι εντελώς δωρεάν και αποτελεί το ξεκίνημα μιας συστηματικής προσπάθειας του Design Lab που αποβλέπει στην παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας.


  Αυτή η διάλεξη στοχεύει στο να εμπνεύσει τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους δομικούς μηχανικούς να προχωρήσουν πέρα από τo στερεότυπο της εύθραυστης, δισδιάστατης, διάφανης φύσης του γυαλιού και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του χυτού γυαλιού για τη δημιουργία ισχυρών, τρισδιάστατων γυάλινων στοιχείων με πολλαπλές δυνατότητες χρώματος και υφής. Η διάλεξη χωρίζεται σε τρία μέρη:

  Το πρώτο μέρος αφορά μια σύντομη εισαγωγή στη χρήση και τις δυνατότητες του γυαλιού ως δομικό υλικό και στη χρήση της χύτευσης για τη δημιουργία διαφανών φερόντων στοιχείων. Αναλύονται τόσο οι δυνατότητες όσο και οι περιορισμοί του χυτού γυαλιού.

  Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται λεπτομερώς η έρευνα και η υλοποίηση της αυτοφερόμενης όψης του Crystal Houses στο Άμστερνταμ, εξοικειώνοντας το ακροατήριο με τις τεχνικές προκλήσεις της νέας αυτής τεχνολογίας. Η πολυβραβευμένη όψη, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV και κατασκευασμένη ύστερα από μελέτη και έρευνα από το Glass & Transparency Lab, την ερευνητική ομάδα του TU Delft πάνω στο δομικό γυαλί, αποτελεί την πιστή αλλά διαφανή αναπαραγωγή της προηγούμενης παραδοσιακής όψης του κτιρίου. Η όψη είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από χυτά γυάλινα τούβλα συνδεδεμένα με μια ισχυρή, ακρυλική κόλλα σχεδόν μηδενικού πάχους, σχεδιάστηκε από τους MVRDV και κατασκευάστηκε ύστερα από μελέτη και έρευνα του Glass & Transparency Lab του TU Delft. Η διάλεξη εμβαθύνει στις διάφορες τεχνικές προκλήσεις, από την έρευνα και ανάπτυξη του συστήματος και την πειραματική επιβεβαίωσή του, μέχρι τις κατασκευαστικές προκλήσεις κατά την επτάμηνη εποπτεία της κατασκευής.  

  Το Crystal Houses αναδεικνύει τις δομικές δυνατότητες του χυτού γυαλιού για τη δημιουργία τρισδιάστατων, φερόντων κατασκευών εξ ολοκλήρου από γυαλί. Παράλληλα όμως, η καινοτόμος όψη επισημαίνει τις τεχνικές προκλήσεις που προκύπτουν, επειδή αφενός είναι μη αναστρέψιμη η κατασκευή και αφετέρου απαιτεί  πολύ υψηλή ακρίβεια, καθώς και εντατική και σχολαστική εργασία λόγω των σχεδόν μηδενικών αρμών, που επιβάλλουν αντίστοιχα αυστηρές κατασκευαστικές ανοχές στο μέγεθος των γυάλινων τούβλων.  

  Μαθαίνοντας από την έρευνα, την ανάπτυξη και την επίβλεψη του Crystal Houses, το τρίτο μέρος της διάλεξης παρουσιάζει νέες ιδέες για τον σχεδιασμό κατασκευών και δομικών μονάδων από χυτό γυαλί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κυκλική χρήση των γυάλινων μονάδων, χάρη στον σχεδιασμό αναστρέψιμων συστημάτων από ανακυκλωμένα, αλληλοσυμπλεκόμενα (interlocking) εν ξηρώ χυτά γυάλινα στοιχεία. Παρουσιάζεται μια επισκόπηση των πειραμάτων και της έρευνας που διεξάγονται στο Glass & Transparency Lab του TU Delft με ποικίλες γεωμετρίες, είδη γυαλιών και τεχνικές ψύξης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα γυάλινων στοιχείων, από διαφανή και χρωματιστά μέχρι αδιάφανα με υφή μαρμάρου. Το γυαλί έχει επιτέλους ξεφύγει από τη διαφανή, δισδιάστατη φύση του!

   

  Γενικές Πληροφορίες Εκδήλωσης:

   

  1) Ημερομηνία: Κυριακή 12 Μαϊου 2019 (Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί)
  Ώρα Διεξαγωγής: 15:00 - 17:00

  2) Ημερομηνία: Σάββατο 11 Μαϊου 2019 
  Ώρα Διεξαγωγής: 18:30 - 20:00

  Curators: Φαίδρα Οικονομοπούλου & Τελέσιλλα Μπριστογιάννη

  * Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.

  Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης, θα ακολουθήσει Workshop σε διαφορετική αίθουσα, όπου θα παρουσιαστούν τρόποι και τεχνικές σχεδιασμού μέσω 3D προγραμμάτων.

  Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, γι' αυτό χρειάζεται ξεχωριστή εγγραφή. 


  Τα άτομα που θα παρακολουθήσουν τη διάλεξη θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή (Laptop), καθώς και να έχουν εγκατεστημένο ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα που ξέρουν να χρησιμοποιούν (autocad, rhino, sketch-up, grasshoper κλπ).
  * Οι θέσεις για το Workshop έχουν εξαντληθεί.


   

  Εισαγωγικό σημείωμα για τις ερευνήτριες

  Η Φαίδρα Οικονομοπούλου και η Τελέσιλλα Μπριστογιάννη γεννήθηκαν στην Αθήνα το 1984. Σπούδασαν ταυτόχρονα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και στη συνέχεια παρακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Τεχνολογία Κτιρίων (Building Technology) στη σχολή Αρχιτεκτονικής του TU Delft, στην Ολλανδία, μεταξύ 2010-2012. Το 2014 η Φαίδρα ξεκίνησε τη διδακτορική της έρευνα πάνω σε καινοτόμα συστήματα δόμησης με μονολιθικά γυάλινα στοιχεία (γυάλινα τούβλα), στα πλαίσια του MVRDV/Crystal Houses. Οκτώ μήνες αργότερα την ακολούθησε η Τελέσιλλα. Οι δύο ερευνήτριες, πέρα από την έρευνα, επέβλεψαν καθημερινά επί επτά μήνες την κατασκευή της όψης του Crystal Houses. Για την έρευνά τους αυτή και την επιτυχή κατασκευή της πρώτης αυτοφερόμενης πρόσοψης εξ ολοκλήρου από τρισδιάστατα γυάλινα στοιχεία έχουν βραβευτεί με σειρά βραβείων, όπως το διεθνές Βραβείο Καινοτομίας της Society of Façade Engineers και το Talent met Toekomst 2017. Συνεχίζοντας τις αναζητήσεις τους στη χύτευση γυαλιού σε τρισδιάστατα δομικά στοιχεία συνέλαβαν την ιδέα του Re3 Glass, ένα αναστρέψιμο σύστημα δόμησης στοιχείων από ανακυκλωμένο γυαλί, που έχει εκτεθεί σε πολλαπλές εκθέσεις, όπως οι Venice Design, Dutch Design Week και το Vitra Design Museum. Η Φαίδρα και η Τελέσιλλα είναι και οι δύο λέκτορες/ερευνήτριες και υποψήφιες διδάκτορες  στο TU Delft.

 • 11.05.2019 | Σειρά Διαλέξεων | Η Μετάβαση από τις Σπουδές και το Περιβάλλον των Σχολών στην Επαγγελματική Ζωή
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

  Σειρά Διαλέξεων & Συζήτηση με θέμα

  «Η Μετάβαση από τις Σπουδές και το Περιβάλλον των Σχολών στην Επαγγελματική Ζωή»

   

  Curator:

  Μανώλης Οικονόμου - Αρχιτέκτονας, Υπεύθυνος έκδοσης / Αρχισυντάκτης Archetype.gr

  Ομιλητές:

  Arch Studio, Γιώργος Μπουσές & Δανάη Αθανασοπούλου - Αρχιτέκτονες

  Στέφανη Άντερσον Τζανουδάκη - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών, Interior Designer

  Ανδρέας Βαρώτσος - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

  Σωτήρης Λάζου - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

  Εύα Δήμου - Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού

  Δημήτρης Στεφανίδης - G Design Studio

   

  Η δημιουργική ομάδα του Design Lab 2019, θέλοντας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με το design καθώς και τους τομείς που το αποτελούν, διοργανώνει σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, στοχεύοντας αφενός στην ανάδειξη Ελλήνων δημιουργών και του έργου τους και αφετέρου στην παρουσίαση των ανθρώπων που διδάσκουν τους αυριανούς σχεδιαστές. 

  Το Σάββατο 11/5, που είναι η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, είναι αφιερωμένο στους Έλληνες δημιουργούς, στο έργο τους αλλά και στο πώς οι ίδιοι βίωσαν και διαχειρίστηκαν τη μετάβαση από τη φοιτητική ζωή στην επαγγελματική. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν επαγγελματίες από πολλά και διαφορετικά πεδία του σχεδιασμού, όπως διακοσμητές, βιομηχανικοί σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας το έργο τους και τη σχεδιαστική φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτό. Θα εξηγήσουν ποια παραγωγική διαδικασία ακολουθούν, και το πώς μια ιδέα, από γραμμές σε ένα χαρτί, μετατρέπεται σε πραγματικό έργο.

  Παράλληλα με την παρουσίαση του έργου τους, οι δημιουργοί αυτοί θα μιλήσουν για τον τρόπο που εκείνοι διαχειρίστηκαν το στάδιο που μεσολαβεί από τις σπουδές στο επάγγελμα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους. 
   

  Γενικές Πληροφορίες Εκδήλωσης:

   
  Ημερομηνία:  Σάββατο 11.05.2019 (Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί)
  Ώρα Έναρξης: 12:00
  Διάρκεια Εκδήλωσης: 200’

   

  Curator:

  Μανώλης Οικονόμου - Αρχιτέκτονας, Υπεύθυνος έκδοσης / Αρχισυντάκτης Archetype.gr

  Ομιλητές:

  The Arch Studio, Γιώργος Μπουσές & Δανάη Αθανασοπούλου - Αρχιτέκτονες

  Στέφανη Άντερσον Τζανουδάκη - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών, Interior Designer

  Ανδρέας Βαρώτσος - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

  Σωτήρης Λάζου - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

  Εύα Δήμου - Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού

  * Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.


  Εισαγωγικό σημείωμα για τους ομιλητές

   

  The Arch Studio, Γιώργος Μπουσές & Δανάη Αθανασοπούλου 

  Οι αρχιτέκτονες Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές, δημιούργησαν το 2014 το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio με έδρα τη Χίο. Η ενασχόλησή τους με την κλίμακα σχεδιασμού επίπλων και μικρότερων κατασκευών σε project με αντικείμενο το interior design, οδήγησε στην επέκταση της δραστηριότητας του γραφείου τους και στον σχεδιασμό αντικειμένων. Η αγάπη τους για τις κατασκευές και τον πειραματισμό με νέα, καινοτόμα υλικά ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα με τη δημιουργία της προϊοντικής σειράς CONTIVO design. 

  Πρόκειται για μία σειρά χειροποίητων αντικειμένων design από τσιμέντο, με ανάγλυφα γεωμετρικά μοτίβα. Η έμπνευση γι’ αυτή τη σειρά προέρχεται από την παραδοσιακή τέχνη και αρχιτεκτονική, και τα γεωμετρικά μοτίβα που συναντά κανείς σε αυτή, όπως τα μοναδικά “ξυστά” στις προσόψεις των κατοικιών στο Πυργί της Χίου. Τα μοναδιαία στοιχεία εντοπίζονται, καταγράφονται και επαναπροσδιορίζονται, σε ελεύθερη σύνθεση ή σε επάλληλες ζώνες, αλλά πάντα με τον χαρακτήρα του ανάγλυφου μοτίβου σε τσιμέντο. Ο στόχος των δημιουργών είναι τα αντικείμενά τους να έχουν μία διαλεκτική σχέση με την παράδοση, αλλά με αφαιρετική, σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση. 

  Είπαν για το θέμα συζήτησης:

  H διαχρονική γοητεία των γεωμετρικών μοτίβων στη συνθετική διαδικασία.

  Tα μοτίβα ήταν και θα είναι παντού γύρω μας και η γοητεία τους είναι αδιαμφισβήτητη. Από τη γεωμετρική τέχνη της Ελληνικής Αρχαιότητας, μέχρι το σύγχρονο κίνημα του παραμετρικού σχεδιασμού, τα μοτίβα θα έλεγε κανείς ότι μας κινητοποιούν να τα αναλύσουμε, να τα παραμετροποιήσουμε, να τα ανασυνθέσουμε δημιουργικά, με εφαρμογές από την κλίμακα του αντικειμένου έως την κλίμακα του αστικού σχεδιασμού.

  Αυτή θα είναι μία μικρή, προσωπική αναδρομή, πώς από το ριζόχαρτο και την πυρετώδη αναζήτηση του concept στις αίθουσες της Αρχιτεκτονικής, τα γεωμετρικά μοτίβα έγιναν για εμάς το έναυσμα και η κινητήριος δύναμη για να σχεδιάσουμε και να πειραματιστούμε με κάτι εντελώς νέο.

   

  Στέφανη Άντερσον Τζανουδάκη

  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Τμήματος Τεχνών. Έχει σπουδάσει Interior Design και Visual Studies στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, συνεχίζοντας σε μεταπτυχιακές σπουδές M-Phil και διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξειδικεύεται σε θέματα πρόγνωσης στυλιστικών και χρωματικών τάσεων στους τομείς της διακόσμησης, όπως και οπτικής προώθησης & επικοινωνίας. Είναι ιδρύτρια από το 2008 του IN-Design Seminars, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση σε θέματα design, αισθητικής ταυτότητας και styling, πιστεύοντας ότι η έμπνευση, η γνώση και ο πειραματισμός, πρέπει να αποτελούν μέρος της ζωής του δημιουργού, σε μια συνεχή ροή νέων εμπνεύσεων και ιδεών. Έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες στην εκπαίδευση ομάδων του δημιουργικού τομέα. Επιπλέον, από το 2012 συνεργάζεται με το UK Foundation College, ως υπεύθυνη στην εκπαίδευση μαθητών στους τομείς Design & Αρχιτεκτονικής, και από το 2017 με τους LOCI architects ως σύμβουλος Interior Styling.

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο ενός δημιουργικού επαγγέλματος, συμμετέχει σε μια ροή δημιουργικών εμπειριών και διαδρομών. Συνήθως, η μια εμπειρία διαδέχεται την άλλη, προσθέτοντας στη διαδρομή του δημιουργού νέα πρότυπα, νέα εφόδια, νέες γνώσεις και προσόντα που του είναι απαραίτητα για τη συνέχιση και ενίσχυση του έργου τοu.

  Ανήκω στη γενιά όπου η εκπαίδευση βασιζόταν σε πρότυπα έμπνευσης πάνω στο έργο αναγνωρισμένων star architects-star designers και σε “σίγουρες συνταγές” δημιουργίας, με ιδέες και προτάσεις που αναζητούσαν την ισορροπία μεταξύ του επιθυμητού, του κατορθωτού και του βιώσιμου.

  Η οικονομική κρίση άλλαξε πολλά, όχι τόσο στο τι είναι κατορθωτό, αλλά στην αναζήτηση του “τι είναι επιθυμητό” και πάνω από όλα του “τι είναι βιώσιμο”, κλονίζοντας τη σταθερή αυτή ισορροπία. Τη νέα μας αυτή σχέση με το σύγχρονο ήρθε επιπλέον να επηρεάσει η αισθητική του νοσταλγικού και vintage, με τα ‘ανα-’ (το αγγλικό ‘re-’ ) να μας φανερώνουν ότι η σχέση μας με το ‘νέο’ βασίζεται στην αισθητική του ανα-βιώνω (revive), ανα-νεώνω (renew) και ανα-καλώ (recall) και με νέες τάσεις στη διακόσμηση και το design, όπως neo-lux, new-nouveau και retro-futuristic να νοσταλγούν χρώματα, υφές και διαθέσεις πιο παλιών εποχών, υπογραμμίζοντας τη διάθεση διαφυγής από το σήμερα.

  Ποιος επομένως είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή τού σήμερα σε θέματα σχεδιασμού και ανάδειξης του σύγχρονου και του πρωτότυπου, σε μια ψυχολογία εποχής που αναζητάει αισθητικές διαφυγής από το παρόν και ανανέωσης μέσα από εικόνες του παρελθόντος; Ποια είναι τα πρότυπα του νέου επαγγελματία σε μια εποχή που το εικονικό προτρέχει του πραγματικού, μέσα από κλωνοποιημένες εικόνες των social media που υποστηρίζουν το “εφήμερα όμορφο”; 

  Το re-branding έχει επηρεάσει τη συχνότητα ανανέωσης των επαγγελματικών χώρων, με την πενταετία-επταετία να θεωρείται επιτυχία στη συντήρηση της ίδιας αισθητικής. Οι χώροι ακολουθούν τον ρυθμό ανανέωσης της μόδας και του προϊοντικού σχεδιασμού. Γεννιέται επομένως η ανάγκη του ‘forecasting’, της πρόγνωσης δηλαδή, όπου ο επαγγελματίας γνωρίζει πριν τον πελάτη και την ίδια την αγορά, το τι θα επικρατήσει σε θέματα χρωματικών και στυλιστικών συνδυασμών.

  Η διάλεξη αυτή, βασίζεται στην εμπειρία εκπαίδευσης επαγγελματιών από τον χώρο του design και της αρχιτεκτονικής. Αναλύει τις νέες ανάγκες στην εκπαίδευση του δημιουργού, όπου η εύρεση της διαφορετικότητας, αλλά και η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στις τάσεις της κάθε εποχής αποτελούν πλέον απαραίτητα εφόδια. Μέσα από τη διάλεξη θα συζητηθεί το νόημα των σύγχρονων τάσεων (μέσα από τις αλλαγές σε χρώματα, μοτίβα, υφές και στυλιστικούς συνδυασμούς), η σημασία της πρόγνωσης των τάσεων, όπως και ο ρυθμός ανανέωσης αυτών.

   

  Ανδρέας Βαρώτσος 

  Ο Ανδρέας Βαρώτσος σπούδασε Βιομηχανικό Σχέδιο στην Ι.S.I.A. (Ρώμη) και πήρε υποτροφία στην ALFA ROMEO στην Νάπολη. Από το 1984 εργάζεται ως Σχεδιαστής σε εταιρείες στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ παράλληλα δίνει διαλέξεις και διδάσκει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Βόλου, το Εθνικό Μετσόβειο, η Ι.S.I.A. στη Ρώμη και η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΚΤΟ. Δημιουργός της δάδας και των βωμών των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες σε Ελλάδα και Ιταλία, όπως: Βαράγκης ΑΒΕΠΕ (σχεδιασμός επίπλων), KALFEX (σχεδιασμός φωτιστικών συστημάτων), NEOSET (σχεδιασμός επίπλων), INTRALOT (σχεδιασμός ηλεκτρονικών μηχανημάτων), IPC (σχεδιασμός μηχανημάτων καθαρισμού), SITEP ITALIA (σχεδιασμός μηχανημάτων παρακολούθησης), SCARLINO (όχημα PIAGGIO πώλησης hot dog), QATAR/DOHA (σχεδιασμός κέντρου ελέγχου), UNIPOL (σχεδιασμός συσκευασίας ελαιόλαδου).

   

  Σωτήρης Λάζου 

  Ο Σωτήρης Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στα ΤΕΙ της Αθήνας στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού χώρου και  Βιομηχανικό Σχεδιασμό (MA) στο Μιλάνο το 1991, στη διάσημη DOMUS ACADEMY, δίπλα στους ANDREA BRANZI ISAO HOSOE, ENZO MANZINI, ANDONIO CITTERIO κ.α.

  Από το 1992 σχεδιάζει έπιπλα και αντικείμενα για πολλές ελληνικές εταιρείες, όπως: Βαράγκης ΑΕΒΕ, ΝΕΟΣΕΤ, ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, CONVEX, fleriana, MOD PLUS, Candia Strom, DE CODE, al2 κ.α. Έχει λάβει μέρος σε πολλές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (IMM COLOGNE, 100% design και Salone Del Mobile). Έχει διδάξει στα ΤΕΙ της Αθήνας και στο Ιδ. Κολλέγιο Τεχνών ΑΚΤΟ.

  Οι δημιουργίες του έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση. Το τραπεζάκι COSMOS που σχεδίασε, απέσπασε το βραβείο GOOD DESIGN AWARD 2008 (αναγνωρισμένου κύρους διεθνές βραβείο για νέα πρωτότυπα προϊόντα). Ο Σωτήρης Λάζου είναι μέλος του ελληνικού σχεδιαστικού γκρουπ “SCHEMATA” που ιδρύθηκε το 2003. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

   

  Εύα Δήμου

  Η Εύα Δήμου είναι Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας, με μεταπτυχιακό στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό Προϊόντων του Πανεπιστημίου Coventry της Αγγλίας.

  Έχοντας ζήσει σε Γερμανία και Αγγλία, τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Αθήνα στον χώρο των γραφικών τεχνών, στους τομείς του σχεδιασμού και της κατασκευής συσκευασιών, καθώς και  P.O.P (Point of Sale Stands) προτάσεων.

  Παράλληλα, έχει έντονη συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα διαφόρων τύπων και τεχνικών σχεδιασμού σε συγκεκριμένες εκδόσεις και αρθρογραφική παρουσία σε κλαδικά περιοδικά με θεματική το design. Τέλος, διαθέτει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. 

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Ready? Study. Go!

  Από τις σπουδές στην εργασία.

  Η μετάβαση από το ακαδημαϊκό περιβάλλον σε αυτό της εργασίας αποτελεί για τους νέους σχεδιαστές σήμερα μία ιδιαίτερα απαιτητική και αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία, καθώς πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν συχνά ερωτήματα ή να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ακόμα και υπαρξιακής φύσης σχετικά με το αντικείμενό τους.

  Από τη διαδικασία της συνέντευξης μέχρι την εύρεση εργασίας και από τη διαχείριση των παραμέτρων του περιβάλλοντος της εκάστοτε εταιρείας μέχρι τις απαιτήσεις των πελατών της, είναι μόνο μερικές από τις θεματικές που θα αναπτυχθούν στην ομιλία “Ready? Study. Go! Από τις σπουδές στην εργασία.” Ιδιαίτερα διαδραστική παρουσίαση με τη συχνή προβολή παραδειγμάτων και μετάδοσης προσωπικών εμπειριών του ομιλητή. Τι είναι τελικά ένας designer και ποιος ο ρόλος του στην ελληνική κοινωνία σήμερα;

   

  Δημήτρης Στεφανίδης

  Το G Design Studio είναι ένα βραβευμένο δημιουργικό γραφείο, με έδρα την Αθήνα.

  Κινείται σε ανοιχτό πεδίο εφαρμογών, που περιλαμβάνει από τον σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας και συσκευασιών, μέχρι καμπάνιες πολυμέσων και εφαρμογές σε ψηφιακά περιβάλλοντα.

  Το γραφείο συνεργάζεται με υπουργεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς, αποτυπώνοντας το όραμα και το αξιακό σύστημα που ορίζει την ουσία των πελατών του.

  Μέσω αυτής της δυναμικής σχέσης, όσοι συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία αλληλεπιδρούν εμπλουτίζοντας βιωματικά το τελικό αποτέλεσμα. Καθαρότητα στη φόρμα, αυθεντικότητα και σχεδιασμός με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο, συνιστούν τις τρεις βασικές αρχές της δημιουργικής διαδικασίας και του χαρακτήρα του G Design Studio.

  Με τον ίδιο ενθουσιασμό αγκαλιάζονται τα νέα τεχνολογικά μέσα, αλλά και τα προϊόντα της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας. Με μοναδικό σκοπό τη δέσμευση απέναντι στον σχεδιασμό που νοηματοδοτεί εκ νέου το προϊόν, οδηγείται η αίσθηση σε καινούρια αφηγηματικά τοπία.

  Το G Design Studio έχει λάβει πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών δύο ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης 2013 και 2015.

 • 11.05.2019 | Εκδήλωση | Ένας χρόνος Archetype. Η αρχιτεκτονική και τα media σήμερα στην Ελλάδα
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

   

  Αρχιτεκτονική Εκδήλωση

  Ένας χρόνος Archetype. Η αρχιτεκτονική και τα media σήμερα στην Ελλάδα

   

  Το διαδίκτυο φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την «εφεύρεσή» του. Η ανάπτυξή του σταδιακά διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα που έφερε νέες συνήθειες και δεδομένα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και, ως εκ τούτου, και στον τρόπο που γίνεται η αρχιτεκτονική ενημέρωση. Τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της πολυσυλλεκτικότητας του μέσου είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου των παραδοσιακών διαύλων επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής, όπως τα έντυπα περιοδικά, αλλάζοντας δραματικά τις ισορροπίες. 

  Η πορεία των νέων μέσων αρχιτεκτονικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει πλέον μιαν αξιόλογη ιστορία αριθμώντας αρκετές πηγές πληροφόρησης και αρχιτεκτονικού προβληματισμού, χωρίς όμως η ποιότητα να είναι πάντοτε δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση ο αναγνώστης σήμερα στην Ελλάδα έχει στη διάθεσή του ένα δίκτυο ηλεκτρονικής ενημέρωσης καθώς και έντυπων περιοδικών σχετικών με την αρχιτεκτονική, εντός και εκτός συνόρων. 

  Το Archetype, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του, προσκαλεί μερικούς από τους σημαντικούς συντελεστές παραγωγής της αρχιτεκτονικής ενημέρωσης για μιαν ουσιαστική συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική και τα media σήμερα στην Ελλάδα, για το τι είδους αρχιτεκτονική ενημέρωση προάγουν, για το ποιο είναι το προφίλ του κοινού τους και για το ποια είναι η θέση των ελληνικών media στο ευρύτερο δίκτυο διεθνούς επικοινωνίας.


  Γενικές Πληροφορίες:


  Τόπος: Αίθριο ξενοδοχείου «Μπάγκειον», Ομόνοια, Αθήνα  
  Ημερομηνία: Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 16.00-18.00

  * Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.

   

  Πρόγραμμα

  16.00 - 16.10 Χαιρετισμός 
  Δημήτρης Αντωνάκος, εκδότης του Archetype  

  16.10 - 16.20 Παρουσίαση του Archetype 
  Μανώλης Οικονόμουυπεύθυνος έκδοσης/αρχισυντάκτης 

  16.20 - 16.30 Χαιρετισμός 
  Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Archetype


  16.30 - 18.00 Συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι την οποία συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Archetype. 


  Συμμετέχουν: 
  Αριάδνη Βοζάνη, Αρχιτέκτων, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ, Διευθύντρια Σύνταξης αρχιτεκτονικού περιοδικού «Ελληνικές Κατασκευές» 
  Αλέξανδρος Ζώμας, Αρχιτέκτων, μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής 
  Γιώργος Πανέτσος, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Επιμελητής αρχιτεκτονικού περιοδικού «Δομές»
  Γιώργος Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων, Διαχειριστής του «triantafylloug.blogspot»

 • 11.05.2019 | Workshop | «prodActivities: Design Methodologies for the Design Process»
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

  Ημερομηνία: Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 (Οι θέσεις έχουν εξαντληθεί)
  Ώρα: 16.00 
  Διάρκεια Workshop: 120'


  Curators:
  Δρ Παναγιώτης Κυράτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής
  Αθανάσιος Μανάβης, MBA
  Εύα Δήμου, M.Sc.


  * Η παρακολούθηση του workshop είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Η βασική δομή του σεμιναρίου συντίθεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων ιδεών, με βάση τις καταναλωτικές ανάγκες των χρηστών και την οπτικοποίηση αυτών των ιδεών. Επίσης, θα γίνει αναφορά σε δημιουργικές μεθοδολογίες ανάπτυξης ιδεών, σε μοντέρνες διαδικασίες ανάπτυξης προϊόντων και σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης επιτυχημένων προϊόντων.
   
  Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε ομάδες και με βάση τη δομή των δημιουργικών ασκήσεων, θα παρουσιάσουν τις πρωτότυπες ιδέες τους με τη βοήθεια σκίτσων. Επίσης θα έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία σχεδιασμού γνωστών προϊόντων από καταξιωμένους σχεδιαστές. Οι δημιουργικές ασκήσεις εντάσσονται στις ενότητες: Design Thinking, Concept Design, Gamification. Τα απαραίτητα χαρτικά είδη για την εκτέλεση των ασκήσεων θα διατεθούν από τους διοργανωτές.

  Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή και να αναγνωρίζουν όλα τα επιμέρους βήματα που συνθέτουν τη σχεδιαστική διαδικασία ενός προϊόντος που φέρει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και καινοτομίας.

 • 12.05.2019 | Σειρά Διαλέξεων & Συζήτηση | «Η διδασκαλία του Design και των εκφάνσεών του στις Ελληνικές σχολές»
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

  Σειρά Διαλέξεων & Συζήτηση με θέμα «Η διδασκαλία του Design και των εκφάνσεών του στις Ελληνικές σχολές»

   


  Curator:
  Μανώλης Οικονόμου - Αρχιτέκτονας, Υπεύθυνος έκδοσης / Αρχισυντάκτης Archetype.gr

  Ομιλητές:
  Μανώλης Αναστασάκης - Αρχιτέκτων, Διδάκτωρ στο Τμήμα εσωτερικής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
    
  Διονυσία Φράγκου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Υποψήφια Διδάκτωρ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

  Παναγιώτης Κυράτσης - Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού

  Ζωή Γεωργιάδου - Αρχιτέκτων - Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Διακοσμήτρια Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Διδάκτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π

  Αλέξης ΑγγελίδηςΒιομηχανικός Σχεδιαστής – Διευθυντής κλάδου Product & Design Innovation AKTO

  Έλσα Χρυσοχοΐδη - Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Master of Science in Advanced Architectural Design, Πανεπιστήμιο Columbia Νέας Υόρκης


  Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Μαΐου 2019
  Ώρα: 11.30 
  Διάρκεια Εκδήλωσης: 180'

  * Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων. 


  Η δημιουργική ομάδα του Design Lab 2019, θέλοντας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με το design καθώς και τους τομείς που το αποτελούν, διοργανώνει σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, στοχεύοντας αφενός στην ανάδειξη Ελλήνων δημιουργών και του έργου τους και αφετέρου στην παρουσίαση των ανθρώπων που διδάσκουν τους αυριανούς σχεδιαστές. 

  Η Κυριακή 12 Μαΐου είναι αφιερωμένη στους Ακαδημαϊκούς που διδάσκουν τους αυριανούς Σχεδιαστές στις Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές της χώρας. Μέσα από τις εισηγήσεις τους θα παρουσιάσουν τον τρόπο διδασκαλίας που ακολουθεί η κάθε σχολή αλλά και ο κάθε διδάσκοντας, απαντώντας την ίδια στιγμή σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν σήμερα φοιτητές, καθηγητές και σχολές.

  Συγκεκριμένα θα μιλήσουν Ακαδημαϊκοί από Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Εφαρμοσμένων Επαγγελμάτων, παρουσιάζοντας ένα εκπαιδευτικό πλέγμα διαφορετικών πεδίων διδασκαλίας.

  Δείτε στη συνέχεια το πρόγραμμα των ομιλιών. 

  Εισαγωγικό σημείωμα για τους ομιλητές:

   

  Μανώλης Αναστασάκης

  Ο Μανώλης Αναστασάκης είναι Αρχιτέκτων DESA και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος DEA της Σχολής EHESS. Διδάσκει στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου έχει διευθύνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 διπλωματικές εργασίες.
  Έχει μελετήσει πληθώρα ιδιωτικών και δημόσιων έργων και συμμετέχει συχνά σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ένα Χρυσό Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό “Public Design Competition 2011” στη Σεούλ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά, και έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και καταλόγους αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Επίσης, έχουν παρουσιασθεί μελέτες του σε εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  Μέλος της Κριτικής Επιτροπής αξιολόγησης και απονομής των Αμερικάνικων Βραβείων Αρχιτεκτονικής (The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design) για το 2008, “The American Architecture Awards”. Δημιουργός των Βραβείων για Διπλωματικές εργασίες Ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικών σχολών, για τα έτη 2009 έως σήμερα.
  Είναι συγγραφέας του βιβλίου: «Ανασχεδιάζοντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο: μία πρόταση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2003. Είναι εκδότης και διευθυντής του περιοδικού αρχιτεκτονικής και design, grad review.

   

  Διονυσία Φράγκου

  Η Διονυσία Φράγκου γεννήθηκε στα Σπάτα Αττικής. Από το 1997 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, από το οποίο αποφοίτησε το 1981. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) το 1988, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Μ.Α. ΙΝΤERIOR DESIGN του De Montfort University of Leicester (1996) και υποψήφια διδάκτωρ βάσει της υπ΄αριθ. πρωτοκόλλου 4943/18/8-7-2015 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, στον Τομέα ΙΙΙ « Αρχιτεκτονική Γλώσσα Επικοινωνία και Σχεδιασμός». 

  Από το 1981 μέχρι σήμερα διδάσκει το μάθημα «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων» σε Χώρους Ψυχαγωγίας και Πολιτισμού, σε Παραδοσιακά Κελύφη και σε Χώρους Αναψυχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγών καθηγητών και έχει διδάξει στα αντίστοιχα Πανεπιστήμια. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι Ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής για το προαναφερθέν πρόγραμμα. Διετέλεσε διευθύντρια του Α΄ και Γ΄ Τομέα Μαθημάτων επί σειρά ετών και είναι μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.  
  Επιστημονική Υπεύθυνη και συντονίστρια στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΙ Αθήνας, «Ο χώρος στα ιδρύματα παιδικής μέριμνας στην Ελλάδα», και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιστημονική Υπεύθυνη και συντονίστρια για τον σχεδιασμό σχολικών βιβλιοθηκών σε νησιά του Αιγαίου -πρόγραμμα «Ιαλυσός», τομέας ευθύνης Εύβοια και Ικαρία. Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Πνύκα» του ΤΕΙ Αθήνας, για την ανάπτυξη σχολικών βιβλιοθηκών στον νομό Αττικής, μέλος στο ερευνητικό πρόγραμμα «Το χρώμα: από το καμαρόσπιτο της Αττικής στο Νεοκλασικό της Αθήνας», 2005-2007 (συντονίστρια Ζ. Γεωργιάδου, μέλος Μ. Γεωργαντοπούλου) και στα προγράμματα για την Αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Διακοσμητικής, μέσω της εργαστηριακής τεχνογνωσίας και γνωσιοθεωρίας. Χρηματοδότηση ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, με Ερευνητικό Υπεύθυνο τον Νικήτα Χιωτίνη, και μέλος της επιτροπής υλοποίησης προγράμματος στην ενέργεια του Γ΄ΚΠΣ Εφαρμοσμένη έρευνα - Επιδεικτικές εφαρμογές, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιεχομένου και καινοτομίες στο πρόγραμμα σπουδών του Τμ. Διακοσμητικής του ΤΕΙ/Α». Τομέας ευθύνης Πρακτική άσκηση σπουδαστών. 
  Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνεται το ψηφιακό σύγγραμμα (e-book) «Χώροι γραφείων. Μια Ιστορία Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων», με κύρια συγγραφέα την Ζ. Γεωργιάδου και συν-συγγραφείς τους Π. Ηλία, Μ. Μοίρα, Α. Κλωνιζάκη. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πανελλήνια και Ευρωπαϊκά συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στα πρακτικά τους και σε Διεθνή Περιοδικά με σύστημα κριτών, στις θεματικές ενότητες του Τουρισμού, της Αρχιτεκτονικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και του Ολιστικού Σχεδιασμού. 
  Έχει εκπονήσει μελέτες εσωτερικών χώρων, αναπαλαιώσεων, αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών έργων και ειδικών κτηρίων, κάποιες εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά περιοδικά. 

   

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Το νόημα του σχεδιασμού και η διδασκαλία του 
  Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, το πλήθος των πληροφοριών, την αμφισβήτηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο συμμετοχικός σχεδιασμός και ο επαναπροσδιορισμός των ανθρώπινων σχέσεων τροποποιούν το νόημα του σχεδιασμού και η διδασκαλία του αποκτά άλλη διάσταση.

   

  Παναγιώτης Κυράτσης

  Ο Δρ. Παναγιώτης Κυράτσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικών Σχεδιασμών του Ιδρύματος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου CAD / CAM / CAE (www.c3.teiwm.gr) και του Κέντρου Σχεδίασης Προϊόντων και Συσκευασιών (http://cppdesign.weebly.com/).

  Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στον τομέα των μεθόδων προσομοίωσης κατασκευής CAD από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το 1992 αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα M.Sc. στην Αυτοκινητοβιομηχανία Προϊόντων και στο CAD / CAM από το Πανεπιστήμιο Cranfield - UK, το 1997 και το 1999 αντίστοιχα.

  Έχει συμμετάσχει σε σειρά βιομηχανικών σχεδίων και έχει μεγάλη εμπειρία τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στις κατασκευαστικές πτυχές της ανάπτυξης προϊόντων. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κατασκευή, τα συστήματα CAD / CAM / CAE, τον σχεδιασμό προϊόντων και τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

  Έχει δημοσιεύσει 17 βιβλία και περισσότερα από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Εργάζεται ως κριτικός σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και διαθέτει 12 βιομηχανικά σχέδια και ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καταχωρημένο στον Ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

   

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Το design, ως ολιστική διαδικασία δημιουργίας, διαμορφώνει το μέλλον. Νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέα συστήματα με βασικό γνώμονα ανάπτυξης τον ανθρώπινο παράγοντα («Ο Άνθρωπος του Μέλλοντος»).

  Η διάλεξη «Digital tools for Design Creativity» καταγράφει όλα τα σύγχρονα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο «designer του σήμερα», ο οποίος στοχεύει στη «δημιουργικότητα του αύριο». Συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στις νέες τεχνολογίες των: computational design, digital clay modelling, 3D printing και 3D scanning.

  Η χρήση και εφαρμογή των νέων εργαλείων του design θα παρουσιαστεί μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης. Θα δοθεί έμφαση στη σύνδεση αυτών των εργαλείων με την έννοια της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης νέων ιδεών και καινοτομίας.

   

  Ζωή Γεωργιάδου


  Είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διδάκτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π., Αρχιτέκτων – Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Διακοσμήτρια Κ.Α.Τ.Ε.Ε.

  Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου: «Σχεδιασμός (design), Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστική Τεκμηρίωση», DesArDo lab, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Υλοποιημένο έργο της έχει δημοσιευτεί σε κλαδικά περιοδικά, ενώ έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές και τρεις ομαδικές εκθέσεις εικαστικού έργου.
  Το επιστημονικό της έργο εστιάζει στη θεωρία του Σχεδιασμού (Design) και της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων, με έμφαση στην υλικότητα των κατασκευών, στα συντακτικά χαρακτηριστικά του χώρου με κοινωνιολογικές θεωρήσεις, και στη διαδικασία της προσαρμοσμένης επαναχρησιμοποίησης κτηρίων αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία «Δομικά και Διακοσμητικά Υλικά» (2005) και (2017), και το ψηφιακό σύγγραμμα «Χώροι Γραφείων» (2015), το οποίο ανέπτυξε ως κύρια συγγραφέας και υπεύθυνη του ερευνητικού έργου. Διαθέτει δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων, στις θεματικές ενότητες: Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, Ολιστικός σχεδιασμός, Τουρισμός και Αρχιτεκτονική Πολιτιστική Κληρονομιά, Κοινωνιολογικές και Αισθητικές προσεγγίσεις.

   

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Τίτλος ομιλίας: Κοινωνικός Σχεδιασμός: Σχεδιάζοντας για έναν κόσμο που αλλάζει.

  Ανασύροντας τη ρήση του László Moholy-Nagy ότι «το Design δεν είναι επάγγελμα, αλλά συμπεριφορά», νέες ακαδημαϊκές, κριτικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις έχουν απασχολήσει ερευνητές, θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς δασκάλους την τελευταία δεκαετία. Μέσα από αυτές αναδύονται ή επαναδιατυπώνονται όροι και έννοιες, όπως «Κοινωνικός Σχεδιασμός» Social Design, «Συμμετοχικός Σχεδιασμός» Co-operative Design, «Ακτιβιστικός Σχεδιασμός» Design Activism, «Σχεδιασμός Μετάβασης» Transition Design.

  Αν δεχτούμε τη διαπίστωση των ραγδαίων κοινωνικών αλλαγών και την παραδοχή ότι η πολιτισμική ετερότητα είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών, που ενισχύεται με τη χρήση της τεχνολογίας και την αναγκαστική ή εθελοντική μετακίνηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, θα πρέπει αντίστοιχα να δεχτούμε ότι οι διαδικασίες αυτές δημιουργούν συνθήκες ταχείας ανάπτυξης της πολυπολιτισμικότητας, ως κατασκευή ταυτότητας και συγκρότηση νέων συνθηκών συν-οίκισης συλλογικού ή προσωρινού χαρακτήρα. Ακόμη, ότι η διαπολιτισμική αλληλεπίδραση και οι σχέσεις των διαφορετικών ομάδων νοηματοδοτούν εκ νέου τον χώρο, εγκαθιστώντας νέες ερμηνείες και εκδοχές διαμόρφωσής του, ή εισάγοντας νέες περιοχές αποκλεισμού.

  Η αναγνώριση του Design ως ανθρώπινης κατασκευής, με τον διευρυμένο ρόλο του που το συνδέει με τον πολιτισμό, την κοινωνία, την ιδεολογία, την αισθητική και την τεχνολογία, και ως αξία που δηλώνει χρόνο και τόπο, οδηγεί αντίστοιχα στην αναγνώριση ότι παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην κατασκευή της ταυτότητας με όρους γένους, κοινωνικής τάξης, κουλτούρας ή εθνότητας, αντιπροσωπεύει δύναμη και εξουσία, συμμετέχει στον προσδιορισμό ή την παραβίαση των ορίων και τελικά προσδιορίζει το ποιοι είμαστε, ποιοι θα θέλαμε να είμαστε και ίσως ποιοι θα έπρεπε να είμαστε.

   

  Αλέξης Αγγελίδης

  WORK EXPERIENCE

  2012 -                              CARVING MAGAZINE, Editor / Art Director

  2009 -                              AKTO COLLEGE OF ART AND DESIGN, Course Director (Since 2016), Athens. Part of the Bachelor of Arts in Product and Design Innovation course validated by Middlesex University.

  2007 -                              G-FORCE BOARDS, Founder                           

  2003-2007                     BIC R&D SHAVER, Senior Designer, Athens       

  2000-2003                     AIMRIGHT MARKETING ONE TO ONE, Creative Director, Athens

  1998-2000                     ALFRED DUNHILL (Visibility Department), Design Consultant, New York

  1997                                APPLE COMPUTERS, Interface Designer, San Francisco

  1997                                PUMA, Design Consultant, New York

  1996                                SMART DESIGN, Product Designer, New York              

  1995                                RSCG CONRAN, Design Consultant – Illustrator, London

  1994                                ECCO DESIGN, Product Design Intern, New York

  1993                                ISAO HOSOE DESIGN, Product Design Intern, Milan

   

  AWARDS

  Jan. 2007                       Design Competition for the Packaging of Olive Oil. Hellenic Ministry of Development. 2nd place winner.

  Nov. 2018                      ESTIA AWARDS 2019. Interior Design & Flagship Store. Nami Restaurant. Bronze Award.

  Feb. 2019                       COMMERCIAL INTERIOR AWARDS 2019. Interior Design. Nami Restaurant. Silver Award.

   

  ACADEMIC BACKGROUND

  1996 - 1999                   PRATT Institute. New York. Master of Industrial Design

  1992 - 1995                   CENTRAL SAINT MARTINS (London Institute) BA (Hons) in Product Design

  1989 - 1992                   VACALO SCHOOL OF ART, Athens. Diploma in Interior Design             

   

   

  Έλσα Χρυσοχοΐδη 


  Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Ms, PhD. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ το 1998. Απέκτησε το πτυχίο Master of Science in advanced architectural Design το 1999 από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και το διδακτορικό της από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ το 2011, με θέμα: «Το διάγραμμα ως νοητικό εργαλείο στις δυναμικές διαδικασίες σχεδιασμού». Η διατριβή βραβεύτηκε ως η καλύτερη του Πολυτεχνείου (Θωμαΐδειο βραβείο) για το έτος 2011
  Εργάστηκε στο γραφείο Steven Holl architects στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε πολλούς βραβευμένους διαγωνισμούς και στη μελέτη δημοσίων κτηρίων. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε Διεθνείς και Πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έργα, μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε εκθέσεις και συνέδρια στην Αθήνα και το εξωτερικό. 

  Έχει διδάξει ως λέκτορας 407/80 στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο European Master for Renewable Energy Sources του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ προετοιμάζει μαθητές και σπουδαστές για Πανελλήνιες, IB και κατατακτήριες εξετάσεις στην Αρχιτεκτονική. Διδάσκει από το 2009 ως accredited lecturer Interior Design στα προγράμματα ΒΑ και ΜΑ στη σχολή Βακαλό και είναι Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της σχολής.

   

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Κατά τη διδασκαλία του design στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα Interior Design του κολλεγίου Βακαλό, δίνεται έμφαση σε τρεις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Η πρώτη εστιάζει στην κατανόηση από τους σπουδαστές της επίδρασης του ανθρώπινου σώματος στον σχεδιασμό, την έννοια της χωρικότητας και την αντίληψη του χώρου, όχι μόνο ως υπόβαθρο- σκηνικό, αλλά ως πεδίο κατοίκησης και δράσης, με κέντρο τον άνθρωπο. Η δεύτερη, στη σημασία του σχεδιασμού με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία και με παρακίνηση των ίδιων των χρηστών για την ευαισθητοποίησή τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τρίτη, στη σημασία της δημιουργίας  αντικειμένων και κατασκευών σε φυσική κλίμακα και εντός πραγματικού πλαισίου παραγωγής, μέσω της εξοικείωσης και του πειραματισμού των σπουδαστών με τα διάφορα υλικά, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και την ίδια τη διαδικασία παραγωγής. Μέσω παραδειγμάτων από εργασίες σπουδαστών εξετάζεται πώς οι ίδιοι, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, στο πλαίσιο των τριών αυτών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα και τις συνθετικές και σχεδιαστικές αρχές, που τους προτείνονται προς διερεύνηση.

 • 12.05.2019 | Workshop | Απρόσωπο, Απουσία, Αντίληψη, Αναζήτηση
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

  Workshop στο πλαίσιο του Design Lab 2019 με θέμα

  Workshop | Απρόσωπο, Απουσία, Αντίληψη, Αναζήτηση | 

   

  Curators: 

  Δημήτρης Μαρνέλλος- Αρχιτέκτων Μηχ. Ε.Μ.Π.,  Αρχιτέκτων Εσωτερικών Χώρων Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Λέκτορας Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

  Σωτήρης Λάζου - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

   

  Ημερομηνία: Κυριακή,12 Μαΐου 2019
  Ώρα: 12:00-15:00
  Διάρκεια Workshop: 180'

   

  * Η παρακολούθηση του workshop είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων. 


  Το «Απρόσωπο» του Ελληνικού Σχεδιασμού (design).

  Η «Απουσία» ταυτότητας.

  Η «Αντίληψη» αν έχουμε δυνατότητες, αν υστερούμε και σε τι, σε σχέση με τους «άλλους».

  Η «Αναζήτηση» του Νέου Ελληνικού Σχεδιασμού.

  Θέματα που θα συζητηθούν στο  WORKSHOP με στόχο να αναζητηθούν κατευθύνσεις, γιατί όχι για τον νότιο-ευρωπαϊκό και ειδικότερα τον εγχώριο σχεδιασμό. 

   

  Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σχετικές με τον σχεδιασμό (design) κυρίως σε ό,τι αφορά το έπιπλο, στην πρόσφατη και σύγχρονη ιστορική περίοδο- ελληνική πραγματικότητα, με στόχο τη δημιουργία συζητήσεων γύρω από το θέμα του σχεδιασμού, με την ενεργή συμμετοχή όλων.

  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τελικός στόχος είναι η δημιουργία ιδεών-θέσεων που αφορούν στον εγχώριο σχεδιασμό και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας  μέσω σχεδιαστικών προτάσεων, ατομικά από όλους τους συμμετέχοντες, εστιάζοντας στη μορφή, στο υλικό κλπ. 

  Βασικό «εργαλείο» για τη διαδικασία της παρουσίασης των ιδεών-προτάσεων, είναι το σκίτσο. Τα απαραίτητα χαρτικά είδη για την εκτέλεση των προτάσεων, θα διατεθούν από τους διοργανωτές.
  Οι παραγόμενες ιδέες και προτάσεις, σε μορφή σκίτσων και  κειμένων, την τελευταία ημέρα θα παρουσιαστούν μέσα στον χώρο του Design Lab.

   


  Εισαγωγικό σημείωμα για τους ομιλητές:

  Δημήτρης Μαρνέλλος

  Ο Δημήτρης Μαρνέλλος γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε Διακοσμητική στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας απ’ όπου αποφοίτησε το 1992, συνέχισε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.  απ’ όπου αποφοίτησε το 1996,  απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ίδια Σχολή το 2003, στην επιστημονική περιοχή της Αρχιτεκτονικής γλώσσας, Επικοινωνίας, Σχεδιασμού του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση Α’: Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας Ε.Μ.Π., Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στον Τομέα ΙΙΙ «Αρχιτεκτονική Γλώσσα, Επικοινωνία και Σχεδιασμός» με Θέμα: «Η Ελλάδα του Μοντερνισμού: το Έπιπλο των  Ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, 1950-1970».              
   

  Σωτήρης Λάζου

  Ο Σωτήρης Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 .Σπούδασε στα ΤΕΙ της Αθήνας στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού χώρου και  βιομηχανικό σχεδιασμό (MA)στο Μιλάνο το 1991, στην διάσημη DOMUS ACADEMY δίπλα στους ANDREA BRANZI ISAO HOSOE , ENZO MANZINI, ANDONIO CITTERIO K.A.
  Από το 1992 σχεδιάζει έπιπλα και αντικείμενα για πολλές ελληνικές εταιρείες ,όπως : Βαράγκης ΑΕΒΕ, ΝΕΟΣΕΤ, ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, CONVEX, fleriana, MOD PLUS, Candia Strom, DE CODE, al2 κ.α .Έχει λάβει μέρος σε πολλές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (IMM COLOGNE, 100% design και Salone Di Mobile ). Έχει διδάξει στα ΤΕΙ της Αθήνας και από το 1996 είναι καθηγητής του Ιδ. Κολλεγίου Τεχνών ΑΚΤΟ. Οι δημιουργίες του έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση. Το τραπεζάκι COSMOS που σχεδίασε απέσπασε το βραβείο GOOD DESIGN AWARD 2008 (αναγνωρισμένου κύρους διεθνές βραβείο για νέα πρωτότυπα προϊόντα). Ο Σωτήρης Λάζου είναι μέλος του ελληνικού σχεδιαστικού γκρουπ “SCHEMATA” που ιδρύθηκε το 2003. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. 

 • 13.05.19 | Στρογγυλό Τραπέζι για το Design με θέμα: «Η επόμενη μέρα του design στη Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την παγκόσμια δημιουργική κοινότητα»
  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή

  Στρογγυλό Τραπέζι για το Design, με θέμα:

  «Η επόμενη μέρα του design στη Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την παγκόσμια δημιουργική κοινότητα» 

   

   

  Συμμετέχουν:

  Zmago Novak - Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Zavod Big, του Κέντρου Δημιουργικής Οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CCESEE). Επικεφαλής της μεγάλης πλατφόρμας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (BigSEE).

  Δημήτρης Αντωνάκος DEMAND FAIRS & MEDIA- Οργανωτής DESIGN LAB.

  Ανδρέας  Κυράνης -  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΑΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ- Αρχιτέκτονας, Συνιδρυτικό μέλος της ομάδας ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ και μέτοχος των ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ ΕΠΕ και ΝΕΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ ΕΠΕ

  Βάσω Ασφή -  STUDIOLAV- Designer

  Αλέξης Αγγελίδης - Βιομηχανικός Σχεδιαστής, Διευθυντής κλάδου Product & Design Innovation AKTO

  Σωτήρης Λάζου - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

  Umberto Davoli - Εμπορικός σύμβουλος εμπορικών και παραγωγικών μονάδων, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διανομή στην Ελλάδα αρκετών αναγνωρισμένων ιταλικών εταιρειών

  Τζίνα Πανταζέλου - CONVEX ΑΕΒΕ

   

  Ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019
  Ώρα: 17.00 
  Διάρκεια Εκδήλωσης: 120'

  * Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν.
  * Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένων θέσεων.


  Η δημιουργική ομάδα του Design Lab 2019 διοργανώνει σειρά δράσεων στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, με στόχο μια ολιστική προσέγγιση της έννοιας του design, αλλά και σε σχέση με το πώς αυτό διαμορφώνεται στη χώρα μας, με βάση τις εγχώριες, αλλά και τις διεθνείς, συνθήκες. 

  Μετά τη σειρά διαλέξεων για τους Έλληνες Δημιουργούς που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/5 και αυτή για τους Ακαδημαϊκούς που θα λάβει χώρα την Κυριακή 12/5, η Δευτέρα 13 Μαΐου συγκεντρώνει Δημιουργούς, Ακαδημαϊκούς, αλλά και Επαγγελματίες του χώρου, σε μια συζήτηση όπου θα κατατεθούν προβληματισμοί, αλλά και προτάσεις, για την επόμενη μέρα του design στη Ελλάδα, καθώς και για τη διασύνδεσή του με την παγκόσμια δημιουργική κοινότητα.


  Εισαγωγικό σημείωμα για τους συμμετέχοντες στο Στρογγυλό Τραπέζι:


  Zmago Novak

  Ο Zmago Novak είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Zavod Big, του Κέντρου Δημιουργικής Οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CCESEE). Είναι επίσης επικεφαλής της μεγάλης πλατφόρμας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (BigSEE) καθώς και η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλά διεθνή έργα, όπως τα «City of Design, «Month of Design», «Big Architecture», «Wood Icon», καθώς και το «Creative Tourism». 

  Η αποστολή και το πάθος του Zmago Novak είναι να εντοπίσει, να αφυπνίσει και να συνδέσει τις δημιουργικές και οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, με στόχο να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Ο Zmago πιστεύει ακράδαντα ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής, να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να προωθηθεί το νέο παγκόσμιο brand της περιοχής: "BigSEE - Where Life Is Creativity".

  O Zmago έχει επιμεληθεί αμέτρητες εκδηλώσεις για αρχιτέκτονες, designers και άλλους επαγγελματίες, και προσκαλείται τακτικά ως μέλος σε εθνικές και διεθνείς κριτικές επιτροπές, σε διαγωνισμούς σχεδίασης και αρχιτεκτονικής. Ακόμα, είναι επίτιμο μέλος της Designers' Society of Slovenia και του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτονικής και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Σλοβενίας. 

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Πλατφόρμα Big SEE :Προκλήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

  Όταν οι εμπειρογνώμονες του management μιλούν με ενθουσιασμό για αναστάτωση, εννοούν την αναστάτωση της δραστηριότητας των υπόλοιπων ανθρώπων. Όταν μιλούν για τη δημιουργικότητα, σκέφτονται άλλο ένα εργαλείο για την αύξηση των κερδών. Όταν μιλούν για τους ντόπιους, εννοούν γενιές που δεν μπορούν πλέον να ξεχωρίσουν τι είναι πραγματικό και τι είναι εικονικό.

  Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η ζωή είναι διαφορετική. Είναι καλή. Σίγουρα όμως, μερικές φορές είναι και πολύ σκληρή. Η εκπληκτική φιλοξενία και η φτώχεια συμβαδίζουν συχνά. Υπάρχουν περισσότερα έθνη, πολιτισμοί, γλώσσες και θρησκείες από ό, τι σε οποιαδήποτε παρόμοια περιοχή. Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν πολλά, αλλά ταυτόχρονα και τίποτα κοινό. Αυτές οι περιπλοκές είναι τόσο απογοητευτικές όσο και απειλητικές για τη ζωή, και αυτό φαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Εδώ, το να μείνεις «ζωντανός» συνδέεται άμεσα με το να είσαι δημιουργικός. Κανείς δεν το θεωρεί αναστάτωση, γιατί αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα -ζωή εμπλουτισμένη με ιδέες.  

  Φανταστείτε: αναμιγνύετε ένα υπέροχο μεσογειακό κλίμα, την τέχνη του αυτοσχεδιασμού, ένα συναρπαστικό μείγμα ιδεολογιών και θρησκειών, μια πολύ επιχειρηματική κουλτούρα και πολλά πάθη σε ένα δοχείο- το ανακατεύετε προσεκτικά ... και ιδού: Καλώς ήλθατε στο Big SEE! Μια περιοχή όπου οι ιδέες που εμπνέουν είναι τόσο φυσιολογικές όσο ο αέρας που αναπνέουμε, και το να είσαι ντόπιος σημαίνει να ξέρεις πού ανήκεις- στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η Ζωή είναι Δημιουργικότητα.

  Το BIG SEE είναι η νεότερη, πιο πρόσφατη και πιο έξυπνη αναδυόμενη πλατφόρμα κάτω από την ομπρέλα BIG. Το SEE είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και συγκεντρώνει 19 χώρες και 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό που νιώθουμε, ισχυριζόμαστε και αναφωνούμε ότι είναι η πιο συναρπαστική και πιο δημιουργική περιοχή στον κόσμο.

  Ανδρέας Κυράνης

  Ο Ανδρέας Κυράνης γεννήθηκε το 1956, και το 1979 τελείωσε την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Από το 1977 συμμετείχε στη σύσταση του Κατοικείν. Το Κατοικείν υπήρξε μια ελληνική εταιρεία στον χώρο κυρίως της επιπλοποιίας, που σχεδίαζε, παρήγαγε και διέθετε τα προϊόντα του αποκλειστικά από ένα δικό του πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων. Την παραγωγή των προϊόντων στήριζαν οι 4 παραγωγικές μονάδες των εταίρων της, η ΠΙΤΤΑΣ, η KYRANIS FACTORY, η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Β. Οικονόμου και η ΛΥΟΧΩΡΟΣ του Γ. Χαϊδόπουλου. Το 1997 η ΝΕΟΣΕΤ αποκτά το 52% των μετοχών του Κατοικείν. Το 1999, ο Ανδρέας Κυράνης αποχωρεί από το Κατοικείν και ασχολείται έως και σήμερα με την ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΑΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (www.kyranis.gr).

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Η επόμενη μέρα του design στην Ελλάδα και τον κόσμο

  Ζούμε σε μια ριζικά μεταβατική εποχή. Σε μια εποχή συνολικής κατεδάφισης των πάντων υπέρ κάποιου πλουμιστού και θολού "νέου" που επίκειται, με φαντασιακή προμετωπίδα το διεθνές Τεχνοσύστημα. Αυτή την περίοδο θα τη διαβούμε ή ατομικά υποταγμένοι ή από κοινού ως αυθυπόστατες ιστορικές συλλογικές οντότητες που διαθέτουν τα προσόντα για μια αυθεντικά δική τους στρατηγική.

  Οι σκέψεις που θα σας διατυπώσω συνιστούν κυρίως προϊόν εμπειρίας εμπλοκής μου με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διάθεση προϊόντων και κτισμάτων για 40 και πλέον χρόνια. Στην εποχή μας εκτιμώ πως το design θα επαναπροσδιοριστεί ριζικά. Τη θέση του τυπικού μαζικού προϊόντος θα πάρει ένα σύγχρονο κατά παραγγελία προϊόν, "ένα κοστούμι στα μέτρα μας στον ράφτη μας", προϊόν ψηφιακής τεχνολογίας + χειροτεχνίας, ενός digital + crafting. Σε μια τέτοια νέα στρατηγική κατεύθυνση, η πιο νέα ψηφιακή κατασκευαστική και επικοινωνιακή τεχνολογία θα επιχειρήσει να επανασυμφιλιωθεί με την ιστορική λαϊκή τεχνογνωσία, τη γνώση αιώνων και γενεών, τη μαστορική. Στη θέση τής "από τα πάνω" παγκοσμιότητας του αφηρημένου, ο πλανήτης και οι κοινωνίες, προκειμένου να επιβιώσουν, θα επανεκτιμήσουν την αξία της τοπικότητας στα πλαίσια μιας "από τα κάτω" οικουμενικότητας του συγκεκριμένου.

   

  Βάσω Ασφή

  Πίσω από το STUDIOLAV βρίσκονται ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή. H αφηγηματικότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της δουλειάς τους, που συχνά επικεντρώνεται στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και αντικειμένου. Αντλούν έμπνευση τόσο από την παράδοση όσο και από τη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή των μοτίβων. 

  Το STUDIOLAV ασχολείται με τον σχεδιασμό προϊόντων, εσωτερικών χώρων και τρισδιάστατων κατασκευών, ενώ ήταν υποψήφιο στα διεθνή βραβεία EDIDA 2013, στην κατηγορία Young Talent Designer of the Year και φιναλίστ για το βραβείο BIO23 Design Biennial Award, Ljubljana 2012.  

  Είπε για το θέμα συζήτησης:

  Design, μια διεθνής γλώσσα 
  Σε μια εποχή όπου οι τάσεις αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και τα social media δημιουργούν μια παγκόσμια αισθητική, το design αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας. Οι σχεδιαστές πλέον δεν περιορίζονται γεωγραφικά, τόσο στις συνεργασίες τους όσο και στην έρευνά τους. Ενώ οι σχεδιαστές μπορεί να δανείζονται στοιχεία από την εκάστοτε κουλτούρα, τα μεταφράζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε το τελικό προϊόν να μπορεί να έχει παγκόσμια απήχηση.”

   

   

  Αλέξης Αγγελίδης

  2012 -                            CARVING MAGAZINE, Editor / Art Director
                                           
  2009                             AKTO COLLEGE OF ART AND DESIGN, Course Director (Since 2016), Athens
                                         Part of the Bachelor of Arts in Product and Design Innovation course validated by                                                         Middlesex University.

  2007                              G-FORCE BOARDS, Founder
                                           
  2003-2007                    BIC R&D SHAVER, Senior Designer, Athens
                                           
  2000-2003                    AIMRIGHT MARKETING ONE TO ONE, Creative Director, Athens

  1998-2000                     ALFRED DUNHILL (Visibility Department), Design Consultant, New York               

  1997                              APPLE COMPUTERS, Interface Designer, San Francisco

  1997                              PUMA, Design Consultant, New York

  1996                              SMART DESIGN, Product Designer, New York               

  1995                              RSCG CONRAN, Design Consultant – Illustrator, London

  1994                              ECCO DESIGN, Product Design Intern, New York

  1993                              ISAO HOSOE DESIGN, Product Design Intern, Milan

  AWARDS

  Jan. 2007                      Design Competition for the Packaging of Olive Oil. Hellenic Ministry of Development 
  2nd place winner.
  Nov. 2018                     ESTIA AWARDS 2019. Interior Design & Flagship Store. Nami Restaurant. 
  Bronze Award.
  Feb. 2019                      COMMERCIAL INTERIOR AWARDS 2019. Interior Design. Nami Restaurant. 
  Silver Award.

  ACADEMIC BACKGROUND

  1996 - 1999                  PRATT Institute. New York 
  Master of Industrial Design
  1992 - 1995                  CENTRAL SAINT MARTINS (London Institute)
  BA (Hons) in Product Design    
  1989 - 1992                   VACALO SCHOOL OF ART, Athens
                                         Diploma in Interior Design            

   

  Σωτήρης Λάζου

  Ο Σωτήρης Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στα ΤΕΙ της Αθήνας στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού χώρου, και  Βιομηχανικό Σχεδιασμό (MA) στο Μιλάνο το 1991, στη διάσημη DOMUS ACADEMY, δίπλα στους ANDREA BRANZI ISAO HOSOE, ENZO MANZINI, ANDONIO CITTERIO κ.α.

  Από το 1992 σχεδιάζει έπιπλα και αντικείμενα για πολλές ελληνικές εταιρείες, όπως: Βαράγκης ΑΕΒΕ, ΝΕΟΣΕΤ, ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, CONVEX, fleriana, MOD PLUS, Candia Strom, DE CODE, al2 κ.α. Έχει λάβει μέρος σε πολλές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (IMM COLOGNE, 100% design και Salone Del Mobile). Έχει διδάξει στα ΤΕΙ της Αθήνας και στο Ιδ. Κολλέγιο Τεχνών ΑΚΤΟ.

  Οι δημιουργίες του έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση. Το τραπεζάκι COSMOS που σχεδίασε, απέσπασε το βραβείο GOOD DESIGN AWARD 2008 (αναγνωρισμένου κύρους διεθνές βραβείο για νέα πρωτότυπα προϊόντα). Ο Σωτήρης Λάζου είναι μέλος του ελληνικού σχεδιαστικού γκρουπ “SCHEMATA”, που ιδρύθηκε το 2003. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

   

  Umberto Davoli

  Ο Umberto Davoli γεννήθηκε στην Ιταλία, όπου σπούδασε και εργάστηκε για δέκα χρόνια. Εξειδικευμένος στη διοίκηση επιχειρήσεων με κατεύθυνση στο marketing και την τεχνική της διανομής, έχει αναλάβει την εμπορική διεύθυνση σε διάφορες ιταλικές εταιρείες: Normalien - Gruppo Pasotti - Bolzacchin Plast.

  Τα τελευταία είκοσι χρόνια εδρεύει στην Ελλάδα, όπου έχει συμμετάσχει στην ίδρυση και δημιουργία κάποιων επιχειρήσεων, όπως IMS Hellas - ZIRAS Office Solution - al2. Ασχολείται ως εμπορικός σύμβουλος για διάφορες εμπορικές και παραγωγικές μονάδες, και ταυτόχρονα ελέγχει κατ΄ αποκλειστικότητα τη διανομή στην Ελλάδα για πάνω από δέκα ιταλικές αναγνωρισμένες εταιρείες: DVO- Emmegi- Ares Line- Softline κλπ.  

   

  Τζίνα Πανταζέλου

  Η Τζίνα Πανταζέλου εκπροσωπεί την εταιρεία Convex ΑΕΒΕ, μια καθαρά Ελληνική εταιρεία, που η κύρια δραστηριότητά της είναι η Σχεδίαση, Παραγωγή και Διανομή Μεταλλικών Λαβών και Αξεσουάρ για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.

  Η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, έχοντας φτάσει το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών των πωλήσεών της. Σήμερα η Convex εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες μέσω τοπικών διανομέων, αντιπροσώπων και κατασκευαστών πόρτας. Ο σημαντικότερος στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει το διεθνές δίκτυο πωλήσεών της.

  Η Convex συνεχώς επενδύει στον σχεδιασμό των προϊόντων της. Από το 2011, άρχισε να συνεργάζεται με διεθνώς βραβευμένους σχεδιαστές δημιουργώντας μια σειρά χειρολαβών για πόρτες, η οποία είναι πραγματικά μοναδική. Επιπλέον, η εταιρεία κέρδισε το βραβείο "RED DOT DESIGN" το 2013, για το μοντέλο της, 2055.

  Designers που έχουν σχεδιάσει για την Convex: Γιάννης Γεωργαράς, Σωτήρης Λάζου, Γιάννης Γκίκας, Ανδρέας Κυράνης, Χριστίνα Περδικάκη, Teseo Berghella, Oleg Suzdalev. Η εταιρεία δηλώνει: “Εμμονή μας ο σχεδιασμός νέων προϊόντων. Βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση ταλαντούχων σχεδιαστών για να συνεργαστούμε, καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και εξασφαλίζεται το αισθητικό αποτέλεσμα των προϊόντων. Η σύλληψη ενός νέου σχεδίου το οποίο δεν θα θυσιάζει χρηστικότητα, μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αποστολή μας είναι η ανάδυση του Ελληνικού σχεδιαστικού πνεύματος μέσα από την παραγωγική μας ενότητα, και η διάδοσή του στον κόσμο. H εταιρεία έχει σκοπό στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε ανακοίνωση ανοιχτού διαγωνισμού νέων σχεδιαστών, για την επιλογή νέων προϊόντων”.

SPONSORS/PARTNERS 2019

Υπό την Αιγίδα

Product Sponsors

Χορηγοί Επικοινωνίας

Supporters

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTERS
×